Jedzenie ryb może stanowić dla nas nie lada wyzwanie. Choć odpowiednio przyrządzone ryby bywają naprawdę smakowite, jedzenie ich w restauracjach lub na spotkaniach towarzyskich, potrafi być dla nas bardzo krępujące. Zastanawiamy się wówczas, jak prawidłowo i gustownie zabrać się do oczyszczenia takiego dania z ości, a często także ze skóry, płetw i ogona – jeśli ryba została podana w całości. W związku z wątpliwościami, które mogą nam się nasuwać, dowiedzmy się, co mówią zasady etykiety na temat właściwego sposobu jedzenia ryb.

Filet – niewielkie wyzwanie

Filet rybny

Źródło: www.e-vici.lt

Gdy na naszym talerzu pojawia się filet rybny, zabranie się do jego konsumpcji nie powinno stanowić dla nas problemu. Filety są bowiem zwykle pozbawione ości i można jeść je nawet samym widelcem. A co jeśli filet rybny został nam podany w restauracji? Wówczas najlepiej byłoby użyć do jego zjedzenia nie tylko widelca, ale także noża.

Jak prawidłowo jeść rybę w całości?

Ryba w całości

Źródło: www.kuchnialidla.pl

Dawniej pokutowało przekonanie, że kiedy mamy do czynienia z rybą podaną z ośćmi, a nawet w całości, należy sięgnąć po dwa widelce. Nic bardziej mylnego. Zasady etykiety podpowiadają nam raczej, że do zjedzenia tak zaserwowanej ryby, powinno się użyć noża i widelca. W niektórych restauracjach podawany jest nawet specjalny nóż do ryb, jednak jego brak nie powinien stanowić dla nas żadnej przeszkody. Przystępując do konsumpcji całej ryby, zaczynamy od usunięcia nożem jej płetw, a następnie rozcięcia linii grzbietu, co ułatwi nam pozbycie się skóry. Skórę ryby odkładamy na bok talerza lub na specjalny zapasowy talerzyk. W niektórych przypadkach możemy się również pokusić o zjedzenie tej części ryby. Kiedy pozbędziemy się już skóry z ryby, możemy zacząć jeść jej mięso, oddzielając kolejne jego partie. Kiedy skończymy jedzenie jednej strony ryby, możemy obrócić ją na drugi bok, wyjąć z niej kręgosłup z ośćmi (pociągając go od strony ogona) i dalej konsumować pozostałe mięso.

Czy ryby powinno się jeść rękami?

Ryba na grillu

Źródło: www.grillowanie.wordpress.com

Powyższe zasady odnoszą się głównie do jedzenia ryb w restauracjach i na oficjalnych spotkaniach, jeśli jednak zdecydujemy się na jedzenie całej ryby we własnym domu lub nadmorskiej smażalni, nie ma żadnych przeciwwskazań do użycia w tym celu własnych rąk. Czy dotyczy to również pikników, spotkań ze znajomymi przy grillu i ognisku? Jak najbardziej. W takim wypadku nie zapomnijmy jednak o przygotowaniu dużej ilości serwetek;-)