Czy to w parku, na łące, nad wodą czy na działce, na piknikach w gronie dzieci najważniejszy jest prowiant. Świeże powietrze wzmaga bowiem dziecięce apetyty. Jakie akcesoria i przysmaki warto przygotować na taki majówkowy piknik?
Niezbędniki na majówkowy piknik
Co przede wszystkim należy zabrać na piknik, w którym udział wezmą dzieci? Niezbędna jest zastawa – papierowa lub plastikowa, najlepiej we wzory z ulubionych bajek. W podobnych okolicznościach sprawdzą się też plastikowe pojemniki na jedzenie, koniecznie zamykane, by nie wabiły owadów. Na biesiadę na świeżym powietrzu przydadzą się również serwetki i mokre chusteczki. A co podać na takiej imprezie? Przygotujmy to, co dzieci lubią najbardziej. Pizza jest zawsze mile widziana, a pizzerinki każdy dostanie do ręki i można je jeść nawet na zimno. Smakują znacznie lepiej niż nudne kanapki. Obowiązkowy jest też deser. Jak przygotować takie specjały? Poniżej znajdziemy przepisy na pizzerinki i domowe andruty.
Pizzerinki na majówkowy piknik
Do przygotowania pizzerinek będziemy potrzebować:
- 50 gramów drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżek cukru
- 500 gramów + 3 łyżek mąki
- 3 łyżek oliwy
- 1 łyżeczki soli
- 4-5 sztuk pomidorów
- kilku plasterków szynki drobiowej
- garści liści szpinaku
- 1 kuli mozzarelli
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy mąkę, oliwę i sól, a następnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Wałkujemy i wycinamy z niego kółka. Na każdym z nich kładziemy plastry pomidorów i mozzarelli, pokrojoną w plastry szynkę i po kilka liści szpinaku. Pizzerinki pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Domowe andruty
Aby przyrządzić domowe andruty, musimy przygotować:
- 10 sztuk suchych wafli
- 200 gramów dżemu truskawkowego
- 450 gramów masy kajmakowej z puszki
Sposób przyrządzania:
Gotowe wafle dzielimy na dwie części po 5 sztuk. Pierwszy wafel smarujemy 1/4 masy kajmakowej z puszki i wyrównujemy długim nożem. Przyciskamy drugim waflem i smarujemy warstwą dżemu. Następnie kładziemy kolejny wafel i smarujemy go masą kajmakową, a na nim czwarty z warstwą dżemu. Piątym dociskamy całość. To samo robimy z drugą częścią wafli. Gotowe wafle owijamy folią spożywczą, obciążamy drewnianą deską kuchenną na minimum godzinę, by się dobrze skleiły. Andruty kroimy w romby lub kwadraty.
Podczas majówkowych pikników dla dzieci warto pomyśleć o odpowiedniej zastawie, poręcznych i smacznych przekąskach oraz obowiązkowym deserze.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.