Czy to w parku, na łące, nad wodą czy na działce, na piknikach w gronie dzieci najważniejszy jest prowiant. Świeże powietrze wzmaga bowiem dziecięce apetyty. Jakie akcesoria i przysmaki warto przygotować na taki majówkowy piknik?

Niezbędniki na majówkowy piknik

Co przede wszystkim należy zabrać na piknik, w którym udział wezmą dzieci? Niezbędna jest zastawa – papierowa lub plastikowa, najlepiej we wzory z ulubionych bajek. W podobnych okolicznościach sprawdzą się też plastikowe pojemniki na jedzenie, koniecznie zamykane, by nie wabiły owadów. Na biesiadę na świeżym powietrzu przydadzą się również serwetki i mokre chusteczki. A co podać na takiej imprezie? Przygotujmy to, co dzieci lubią najbardziej. Pizza jest zawsze mile widziana, a pizzerinki każdy dostanie do ręki i można je jeść nawet na zimno. Smakują znacznie lepiej niż nudne kanapki. Obowiązkowy jest też deser. Jak przygotować takie specjały? Poniżej znajdziemy przepisy na pizzerinki i domowe andruty.

Pizzerinki na majówkowy piknik

Do przygotowania pizzerinek będziemy potrzebować:

  • 50 gramów drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżek cukru
  • 500 gramów + 3 łyżek mąki
  • 3 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczki soli
  • 4-5 sztuk pomidorów
  • kilku plasterków szynki drobiowej
  • garści liści szpinaku
  • 1 kuli mozzarelli

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy mąkę, oliwę i sól, a następnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Wałkujemy i wycinamy z niego kółka. Na każdym z nich kładziemy plastry pomidorów i mozzarelli, pokrojoną w plastry szynkę i po kilka liści szpinaku. Pizzerinki pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Pizzerinki

Pizzerinki (Źródło: obiaddlataty.pl)

Domowe andruty

Aby przyrządzić domowe andruty, musimy przygotować:

  • 10 sztuk suchych wafli
  • 200 gramów dżemu truskawkowego
  • 450 gramów masy kajmakowej z puszki

Sposób przyrządzania:

Gotowe wafle dzielimy na dwie części po 5 sztuk. Pierwszy wafel smarujemy 1/4 masy kajmakowej z puszki i wyrównujemy długim nożem. Przyciskamy drugim waflem i smarujemy warstwą dżemu. Następnie kładziemy kolejny wafel i smarujemy go masą kajmakową, a na nim czwarty z warstwą dżemu. Piątym dociskamy całość. To samo robimy z drugą częścią wafli. Gotowe wafle owijamy folią spożywczą, obciążamy drewnianą deską kuchenną na minimum godzinę, by się dobrze skleiły. Andruty kroimy w romby lub kwadraty.

Andruty

Andruty (Źródło: domnaobcasach.com)

Podczas majówkowych pikników dla dzieci warto pomyśleć o odpowiedniej zastawie, poręcznych i smacznych przekąskach oraz obowiązkowym deserze.