Własnie rozpoczął się sezon na owoce uwielbiane zarówno przez nas, jak i przez nasze dzieci. Ich słodki i lekko kwaskowy smak powoduje, że idealnie sprawdzają się jako dodatek do smakowitych deserów. Jeśli jesteśmy ciekawe przepisów na słodkości, w których truskawki odgrywają kluczową rolę, koniecznie zapoznajmy się z dzisiejszym wpisem.
Truskawki na torciku z budyniem
Świeże truskawki doskonale wypadną w roli głównego składnika torciku biszkoptowego z budyniem. Co więcej, okażą się one piękną i niepretensjonalną ozdobą deseru, której wykonanie nie będzie od nas wymagało sporego nakładu pracy. Jak zatem przystąpić do przygotowania tej słodkiej truskawkowej przekąski? Nasze cukiernicze wyzwanie powinnyśmy rozpocząć od zaopatrzenia się w kilka niezbędnych, wymienionych poniżej artykułów spożywczych.
Biszkopt:
- 5 sztuk jajek;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka cukru.
Masa budyniowa:
- 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem;
- 500 mililitrów mleka;
- 200 gramów masła.
Krem z owocami:
- serek mascarpone – 300 gramów;
- śmietana kremówka – 250 gramów;
- świeże truskawki – 300 gramów.
Sposób przygotowania:
Wykonanie biszkoptowej bazy rozpoczynamy od rozbicia jajek. Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy je na bok, na czas około 15 minut. Białka jajek z kolei miksujemy, a następnie wsypujemy do nich szklankę cukru. Czynność ubijania ponawiamy, czekając aż do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Teraz do osłodzonych białek możemy dodać żółtka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na powierzchnię tortownicy, którą wkładamy na 25 minut do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca dopiero wtedy, gdy przestygnie. Zanim to się jednak stanie, przystępujemy do wykonania masy budyniowej i kremu, którym potem udekorujemy biszkopt. Pierwszym naszym krokiem powinno być ugotowanie 2 budyniów (na mleku) i ich przestudzenie. Następnie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Teraz ostudzony biszkopt możemy pokryć masą budyniową. Przygotowanie kremu rozpoczynamy natomiast od ubicia śmietany i zmiksowania jej z serkiem mascarpone. Uzyskanym w ten sposób kremem przykrywamy masę budyniową, na którą wykładamy umyte i oczyszczone z szypułek truskawki.
Babeczki z kremem truskawkowym
Kolejną słodką recepturą, w której możemy wykorzystać świeże truskawki, jest przepis na babeczki z truskawkowym kremem. Jak wykonać taki deser? Zacznijmy od zakupienia i przygotowania w swojej kuchni niżej wymienionych artykułów.
Składniki na ciasto do babeczek:
- 2 szklanki mąki;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 1 szklanka mleka;
- pół szklanki oleju rzepakowego;
- 1 jajko.
Składniki na krem:
- 250 gramów 30% śmietany kremówki;
- 250 gramów serku mascarpone;
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- truskawki – 8 do 10 sztuk.
Sposób przygotowania:
Aby zrobić ciasto na babeczki, w jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki mokre, natomiast w drugiej – suche. Teraz mokrą masę przelewamy do miski z artykułami suchymi i mieszamy całość za pomocą łyżki. Następnie foremki do muffinek wykładamy specjalnymi papilotkami (możemy zakupić je w sklepach z różnymi artykułami gospodarstwa domowego) i wlewamy do nich ciasto (do 2/3 wysokości foremki). Babeczki pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie możemy rozpocząć wykonanie kremu, ubijając w tym celu śmietanę kremówkę na sztywno, a także miksując ją krótko z serkiem mascarpone i rozgniecionymi truskawkami. Teraz przygotowanym kremem dekorujemy muffinki i ozdabiamy każdą z nich świeżą truskawką.
Truskawki to owoce lubiane przez większość z nas. Sezon na nie trwa jednak tylko do końca czerwca, zatem nie warto zwlekać z wykorzystywaniem ich walorów smakowych w domowej kuchni, także podczas przygotowywania słodkich deserów. Delektujmy się truskawkowymi specjałami, póki nie będzie za późno i znów będziemy musiały za nimi tęsknić przez cały następny rok.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.