Jesień to poważne wyzwanie dla naszej odporności, ale i problem z utrzymaniem dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Pomocne stają się wtedy witaminy. Które powinny nas zainteresować przede wszystkim?

Najlepsze witaminy na jesień i zimę

Jesienią i zimą witaminy, to szalenie ważni sprzymierzeńczy naszych: zdrowia, kondycji i urody.

Witamin potrzebujemy przez okrągły rok, ale to właśnie jesień i zima są tymi porami, kiedy są nam niezbędne w szczególności. Stając jednak przed półką z suplementami musimy wiedzieć, po które powinniśmy sięgnąć w tym trudnym okresie. Na liście tej znajdują się:

Witamina A

  • wspiera wzrok;
  • wspomaga nocne widzenie;
  • reguluje proces wzrostu kości;
  • działa korzystnie na stan i zdrowie skóry: reguluje procesy regeneracji naskórka, zapobiega przesuszaniu skóry, pomaga leczyć odparzenia i odmrożenia, spowalnia procesy starzenia skóry.

Można jej szukać nie tylko w tabletkach. Jej dobre źródła to: tran, ryby morskie, wątróbka, jajka, oleje roślinne, masło, owoce i warzywa o zabarwieniu: czerwonym, ciemno – zielonym i pomarańczowym.

Witamina C

To silny przeciwutleniacz, co oznacza, że chroni nasze narządy oraz skórę przed atakiem niszczycielskich wolnych rodników. Cząsteczki te są odpowiedzialne m.in. za powstawanie większości chorób nowotworowych. Ponadto witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, odpowiada za stan skóry i błon śluzowych, wspomaga procesy produkcji kolagenu (białka, które stanowi ważny element budulcowy wielu tkanek, organów oraz skóry, włosów i paznokci), odejmuje nam lat, a także powoduje, że nasza skóra pełni bez zakłóceń wszystkie swoje funkcje.

Znajdziemy ją w następujących produktach: cebula, kalafior, pomidory, szczypiorek, ziemniaki, rzodkiewka, rzepa, brukselka, brokuły, dzika róża, agrest, porzeczka, owoce cytrusowe, truskawki.

Warzywa i owoce to – obok aptecznych suplementów – najlepsze źródła niezbędnych witamin.

Witamina D

Jesienią i zimą to nasze najlepsze „źródło zasilania” czyli dostarczyciel energii. Ponadto:

  • chroni przed krzywicą,
  • wspomaga rozwój kości,
  • ma wpływ na prawidłowy wzrost zębów,
  • wspiera mięśnie,
  • jest niezbędna przy regulowaniu ciśnienia.

Należy jej szukać w takich produktach, jak:

jaja kurze, węgorz, łosoś, śledź, makrela, ser żółty, wątróbka, oleje roślinne, mleko, produkty mleczne.