Jesień to poważne wyzwanie dla naszej odporności, ale i problem z utrzymaniem dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. Pomocne stają się wtedy witaminy. Które powinny nas zainteresować przede wszystkim?
Najlepsze witaminy na jesień i zimę
Witamin potrzebujemy przez okrągły rok, ale to właśnie jesień i zima są tymi porami, kiedy są nam niezbędne w szczególności. Stając jednak przed półką z suplementami musimy wiedzieć, po które powinniśmy sięgnąć w tym trudnym okresie. Na liście tej znajdują się:
Witamina A
- wspiera wzrok;
- wspomaga nocne widzenie;
- reguluje proces wzrostu kości;
- działa korzystnie na stan i zdrowie skóry: reguluje procesy regeneracji naskórka, zapobiega przesuszaniu skóry, pomaga leczyć odparzenia i odmrożenia, spowalnia procesy starzenia skóry.
Można jej szukać nie tylko w tabletkach. Jej dobre źródła to: tran, ryby morskie, wątróbka, jajka, oleje roślinne, masło, owoce i warzywa o zabarwieniu: czerwonym, ciemno – zielonym i pomarańczowym.
Witamina C
To silny przeciwutleniacz, co oznacza, że chroni nasze narządy oraz skórę przed atakiem niszczycielskich wolnych rodników. Cząsteczki te są odpowiedzialne m.in. za powstawanie większości chorób nowotworowych. Ponadto witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, odpowiada za stan skóry i błon śluzowych, wspomaga procesy produkcji kolagenu (białka, które stanowi ważny element budulcowy wielu tkanek, organów oraz skóry, włosów i paznokci), odejmuje nam lat, a także powoduje, że nasza skóra pełni bez zakłóceń wszystkie swoje funkcje.
Znajdziemy ją w następujących produktach: cebula, kalafior, pomidory, szczypiorek, ziemniaki, rzodkiewka, rzepa, brukselka, brokuły, dzika róża, agrest, porzeczka, owoce cytrusowe, truskawki.
Witamina D
Jesienią i zimą to nasze najlepsze „źródło zasilania” czyli dostarczyciel energii. Ponadto:
- chroni przed krzywicą,
- wspomaga rozwój kości,
- ma wpływ na prawidłowy wzrost zębów,
- wspiera mięśnie,
- jest niezbędna przy regulowaniu ciśnienia.
Należy jej szukać w takich produktach, jak:
jaja kurze, węgorz, łosoś, śledź, makrela, ser żółty, wątróbka, oleje roślinne, mleko, produkty mleczne.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.