Choć tej wiosny pogoda nas nie rozpieszcza, wkrótce nadejdą ciepłe dni, które zachęcą nas do częstszego wychodzenia z domu. Dlatego też w tym okresie przydadzą nam się przepisy na dania, które można przygotować w szybki i łatwy sposób, nie tracąc zbyt wiele czasu na gotowanie. Smaczne, a zarazem nieskomplikowane potrawy, które komponuje się z zaledwie kilku składników, to domena włoskiej kuchni. W dzisiejszym poście poznamy łatwe przepisy na dania, dzięki którym na naszych wiosennych stołach zagości włoski klimat.

 Dorada pieczona z pesto i oliwkami
Pieczona dorada

Pieczona dorada (Źródło: mojedania.pl)

Aby przygotować włoski obiad na dwie osoby, musimy zakupić takie składniki jak:

  • 2 świeże dorady
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 2 garście świeżej natki pietruszki
  • 2 obrane pomidory, pozbawione gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dorady płuczemy wodą i osuszamy. Następnie nacinamy delikatnie skórę ryb i doprawiamy je solą i pieprzem – od środka i na zewnątrz. Świeżą bazylię, pietruszkę, pomidory i czosnek oraz oliwki miksujemy z dodatkiem soku z cytryny oraz oliwy. Teraz blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą i układamy na niej dorady. Ryby polewamy świeżym pesto i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, na około 15-20 minut.

Włoski przysmak – spaghetti z owocami morza
Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza (Źródło: kobietawielepiej.pl)

Kolejny włoski przysmak, który możemy przygotować przy użyciu zaledwie kilku składników, to spaghetti z owocami morza. Jak się do niego zabrać? Przede wszystkim warto skomponować zestaw, składający się z następujących produktów:

  • 1 opakowania gotowej sałatki z owoców morza
  • 1 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ząbka czosnku
  • 100 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 250 gramów makaronu spaghetti
  • garści posiekanej natki pietruszki
  • soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatkę z owoców morza podsmażamy na oliwie z dodatkiem pokrojonego w plasterki czosnku. Następnie zalewamy ją winem i dusimy aż do czasu, gdy alkohol wyparuje. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i dodajemy do owoców morza. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy oliwą.

Wiosną warto skorzystać z prostych przepisów na potrawy, które od lat cieszą się popularnością we włoskiej kuchni. Przykładami smacznych i łatwych w przygotowaniu  dań są: dorady pieczone z pesto i oliwkami oraz spaghetti z owocami morza.