Lato to doskonały czas na przygotowywanie domowych wypieków. Mamy teraz do dyspozycji wiele rodzajów świeżych owoców, które aż proszą się o to, by wkomponować je w smakowite desery. Z dzisiejszego postu dowiemy się, jak w prosty sposób przygotować domowy torcik z czereśniami i ciasto z malinami.
Torcik z czereśniami
Składniki na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 5 sztuk jajek
- 1 łyżka octu
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na krem:
- 500 mililitrów śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 gramów serka mascarpone
- 500-600 gramów świeżych czereśni
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto, zaczynamy od przesiania mąki z kakao. Żółtka jajek mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Oddzielone białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do uzyskanej piany dodajemy żółtka, miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po przygotowaniu masy, dno okrągłej tortownicy – o średnicy 23 centymetrów – smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy i wkładamy na 30-35 minut do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu wypieku z pieca, studzimy go, a następnie kroimy na 3 blaty. Przystępując do przygotowania kremu, śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Gotowym kremem i czereśniami przekładamy kolejne warstwy ciasta.
Ciasto z malinami
Składniki na ciasto:
- 300 gramów mąki
- 140 gramów cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1opakowanie cukru waniliowego
- 240 gramów jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 sztuki jajek
- 4 łyżki masła
- 300 gramów malin
Składniki na dekorację ciasta:
- 4 łyżki śmietany kremówki 30 %
- 6 łyżek serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta:
W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej łączymy ze sobą produkty mokre, w tym roztopione masło. Artykuły mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką, dodając przy tym część przygotowanych malin. Uzyskaną masę wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę w piecu, rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza. W tym czasie, ze śmietany kremówki i sera ucieramy krem, którym po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, udekorujemy nasz deser. Wypiek ozdabiamy także świeżymi malinami i posypujemy cukrem pudrem.
W okresie lata warto korzystać z zasobów letniego ogrodu lub miejskiego straganu. Świeże czereśnie czy też maliny możemy używać w formie dodatku do wielu ciast lub zajadać jako smaczną przekąskę, która orzeźwi nas w trakcie każdego upalnego dnia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.