Zaletą diety wegetariańskiej – czyli ograniczania konsumpcji produktów spożywczych do roślin zbożowych, strączkowych, oleistych, warzyw, owoców, orzechów i grzybów – jest niska kaloryczność potraw. Dania jarskie cechuje również mała zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty skład węglowodanów złożonych i błonnika, zwiększona ilość witaminy C oraz korzystny stosunek sodu do potasu. Nawet jeśli nie jest się wegetarianinem, dobrze jest od czasu do czasu zrobić sobie odpoczynek od mięsa. Dlaczego? Ponieważ potrawy wegetariańskie zmniejszają ryzyko występowania otyłości, chorób serca, wysokiego ciśnienia, cukrzycy, a także nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, aby spożywane produkty zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jakie zatem dania wegetariańskie warto przyrządzić w swojej kuchni?

Dania wegetariańskie – zupa brokułowa

Aby przygotować zupę brokułową, będziemy potrzebować:

  • 1 brokułu
  • 1 kostki bulionu warzywnego
  • 1 ząbka czosnku
  • półtora litra wody
  • 200 mililitrów śmietany
  • soli, pieprzu
  • groszku ptysiowego lub grzanek

Sposób przyrządzania:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wybieramy miękkie łodygi i kroimy w plasterki. Zalewamy warzywo wodą, dodajemy kostkę bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kilka różyczek do dekoracji, a resztę miksujemy. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy w bulionówkach, zdobimy różyczkami i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki.

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa (Źródło: oleoketo.pl)

Dania wegetariańskie – ryż z warzywami

Do przyrządzenia ryżu z warzywami potrzebujmy:

  • 1 szklanki ugotowanego ryżu
  • 25 dekagramów cukinii
  • 25 dekagramów brokułu
  • 6 pieczarek
  • 2 cebul
  • 3 łyżek oleju
  • 1 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżek masła
  • soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Warzywa oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i cukinię w kostkę, kalafior i brokuł natomiast dzielimy na różyczki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż do zeszklenia się, dodajemy pieczarki, cukinię, kalafior, brokuł, masło oraz kostkę warzywną. Całość doprawiamy solą i pieprzem i przez chwilę dusimy. Gotowe jarzyny mieszamy z ryżem, a potem podajemy na ciepło.

Ryż z warzywami

Ryż z warzywami (Źródło: vegetanie.blogspot.com)

Dania wegetariańskie – odpowiednio skomponowane – mogą przyczynić się do wzmocnienia organizmu. Warto przynajmniej raz na czas zrezygnować z mięsa na korzyść potraw jarskich, na przykład zupy brokułowej lub ryżu z warzywami.