Cukinia – nazywana także kabaczkiem – jest odmianą dyni. Na targach możemy ją spotkać w lecie, a także teraz – podczas jesieni. Jeszcze niedawno w naszym kraju nie była ona warzywem popularnym. Najczęściej wykorzystywano ją do przyrządzania lecza. Obecnie istnieje wiele przepisów z cukinią w roli głównej. Podaje się ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną i gotowaną. Przygotowuje się z niej zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, jak również marynaty. W dzisiejszym poście zostanie przedstawiony przepis na proste i szybkie danie jednogarnkowe z wykorzystaniem cukinii.
Danie jednogarnkowe z cukinii – potrzebne składniki
Aby przyrządzić danie jednogarnkowe z cukinii, będziemy musiały zaopatrzyć się w duży garnek, najlepiej ze stali szlachetnej (http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,18). Co więcej, do przygotowania potrawy niezbędne okażą się następujące produkty:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 150 gramów kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- liść laurowy i ziele angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2-3 cukinie
- 500 gramów świeżych pomidorów lub puszka pomidorów krojonych.
Sposób przygotowania
W dużym garnku podgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy ją na umiarkowanym ogniu, do czasu aż lekko się wytopi i zarumieni. Następnie uzupełniamy całość w przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę (obraną i startą na tarce o większych oczkach). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku, a następnie podsmażamy wszystko przez około 3 minuty. Do potrawy wrzucamy cukinię pokrojoną w kostkę i mieszając smażymy ją przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie doprawiamy danie solą i pieprzem. Potem przykrywamy je i dusimy przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki), mieszamy i gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem. I danie gotowe!
Danie jednogarnkowe nie wymaga od nas zmywania stosu naczyń po zakończeniu gotowania. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie takiej potrawy w dużym garnku ze stali szlachetnej, wykorzystując przy tym cukinię, na którą obecnie jest sezon.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.