Wiele deserów sporządza się na bazie owoców lub z ich dodatkiem. To właśnie one są bowiem bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Większość owoców można spożywać na surowo – wówczas do organizmu trafia największa dawka witamin i składników mineralnych. Jaki deser owocowy możemy przygotować w ostatnich dniach wakacji? W dzisiejszym wpisie znajdziemy dwa słodkie przepisy na tego rodzaju smakołyki.

Deser arbuzowy

Aby przygotować deser arbuzowy, będziemy potrzebować:

  • 10 dekagramów płatków owsianych
  • 12 dekagramów migdałów bez skórki
  • 20 dekagramów białej czekolady
  • 1 łyżeczki rumu
  • 400 mililitrów jogurtu naturalnego
  • 200 mililitrów śmietany kremówki 36%
  • 1 cukru waniliowego
  • 2 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżek żelatyny
  • kawałka arbuza
  • 1 melona

Sposób przyrządzania:

Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z rumem. Wsypujemy do niej płatki owsiane i posiekane migdały. Następnie wszystko mieszamy. Masę wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, mieszamy z jogurtem (możemy go dosłodzić wedle uznania), a potem łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Z części miąższu arbuza wycinamy kulki, część kroimy w paski, smarujemy spód cienką warstwą masy jogurtowej, układamy kawałki arbuza, przykrywamy pozostałą masą i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy kulki z melona i dekorujemy nimi powstały deser.

Arbuz może być użyty do wielu orzeźwiających letnich deserów

Arbuz może być użyty do wielu orzeźwiających letnich deserów (Źródło: spirulinabio.pl)

Zapiekanka z ananasów

Do przyrządzenia zapiekanki z ananasów będą nam potrzebne takie składniki jak:

  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 35 dekagramów tłustego twarogu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Sposób wykonania:

Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na kawałki. W 3 łyżkach zalewy z ananasa rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z rozgniecionym twarożkiem i roztrzepanymi jajami na gładką masę. Dodajemy kawałki ananasa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy zapiekankę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Słodką przekąskę możemy wykonać przy użyciu ananasów

Słodką przekąskę możemy wykonać przy użyciu ananasów (Źródło: kuchnia.wp.pl)

Mimo, że lato powoli dobiega końca, warto postawić w ciepłe dni na orzeźwiające desery – takie jak deser arbuzowy. Doskonałym wyborem może okazać się także słodki smakołyk, jakim jest zapiekanka z ananasów.