Sezon na maliny już w pełni. Większość z nas przepada za tymi letnimi owocami. Jeśli zatem mamy ochotę na chwilę zapomnienia ze słodkim deserem, z malinami w roli głównej, skuśmy się na poniższe propozycje przepisów na tartę z białą czekoladą i pyszny tort bezowy.

Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami

Źródło: www.kozakgotuje.pl

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów mąki,
  • 30 gramów cukru,
  • 125 gramów pokrojonego w kostkę masła,
  • 1 łyżka wody.

Składniki na krem:

  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 1 lub 2 łyżki cukru pudru,
  • koszyczek ze świeżymi malinami.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować tartę z białą czekoladą i malinami, do szerokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i łyżkę wody. Następnie uzyskaną masę zagniatamy, formujemy ciasto w kulkę i odkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę do tarty. Wierzch ciasta równomiernie nakłuwamy widelcem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 25 minut, aż do momentu, gdy uzyska ono złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Teraz przystępujemy do przygotowania czekoladowego kremu. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odczekujemy chwilę, w trakcie której czekolada ulegnie stopieniu. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem w misce, za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy do niego przestudzoną, stopioną czekoladę. Uzyskany krem nakładamy na kruchy spód ciasta i całość ozdabiamy malinami. Przed podaniem, wkładamy tartę do lodówki na co najmniej godzinę, aby krem odpowiednio zastygł.

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

Źródło: www.czekolada-utkane.pl

Składniki na bezę:

  • 6 sztuk białek,
  • 300 gramów cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Składniki na krem:

  • 100 gramów śmietanki 30%,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • koszyczek ze świeżymi malinami.

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania tortu bezowego z malinami, musimy przystąpić do od ubicia białek jajek – o temperaturze pokojowej – na sztywną pianę. Pod koniec tej czynności, dodajemy do nich po 1 łyżce cukru, nadal ubijając całość. Następnie wlewamy ocet, dodajemy skrobię i miksujemy wszystko mikserem na najwyższych obrotach. Kolejnym krokiem, powinno być wycięcie przez nas kręgu o średnicy 24 centymetrów, z papieru do pieczenia, na którym rozsmarowujemy uzyskaną pianę. Bezowy krążek pieczemy w piekarniku przez 5 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym zmniejszamy ją do 140 stopni i pieczemy bezę przez półtorej godziny. Po upływie tego czasu, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezowy krążek do wystygnięcia. Teraz zajmujemy się wykonaniem kremu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy wszystko na gładką masę. Uzyskany krem rozkładamy na bezie i dekorujemy malinami.

Udanych wypieków:-)