Sezon na maliny już w pełni. Większość z nas przepada za tymi letnimi owocami. Jeśli zatem mamy ochotę na chwilę zapomnienia ze słodkim deserem, z malinami w roli głównej, skuśmy się na poniższe propozycje przepisów na tartę z białą czekoladą i pyszny tort bezowy.
Tarta z białą czekoladą i malinami
Składniki na ciasto:
- 150 gramów mąki,
- 30 gramów cukru,
- 125 gramów pokrojonego w kostkę masła,
- 1 łyżka wody.
Składniki na krem:
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 500 gramów serka mascarpone,
- 1 lub 2 łyżki cukru pudru,
- koszyczek ze świeżymi malinami.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować tartę z białą czekoladą i malinami, do szerokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier i łyżkę wody. Następnie uzyskaną masę zagniatamy, formujemy ciasto w kulkę i odkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę do tarty. Wierzch ciasta równomiernie nakłuwamy widelcem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 25 minut, aż do momentu, gdy uzyska ono złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Teraz przystępujemy do przygotowania czekoladowego kremu. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odczekujemy chwilę, w trakcie której czekolada ulegnie stopieniu. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem w misce, za pomocą trzepaczki, a następnie dodajemy do niego przestudzoną, stopioną czekoladę. Uzyskany krem nakładamy na kruchy spód ciasta i całość ozdabiamy malinami. Przed podaniem, wkładamy tartę do lodówki na co najmniej godzinę, aby krem odpowiednio zastygł.
Tort bezowy z malinami
Składniki na bezę:
- 6 sztuk białek,
- 300 gramów cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Składniki na krem:
- 100 gramów śmietanki 30%,
- 250 gramów serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- koszyczek ze świeżymi malinami.
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania tortu bezowego z malinami, musimy przystąpić do od ubicia białek jajek – o temperaturze pokojowej – na sztywną pianę. Pod koniec tej czynności, dodajemy do nich po 1 łyżce cukru, nadal ubijając całość. Następnie wlewamy ocet, dodajemy skrobię i miksujemy wszystko mikserem na najwyższych obrotach. Kolejnym krokiem, powinno być wycięcie przez nas kręgu o średnicy 24 centymetrów, z papieru do pieczenia, na którym rozsmarowujemy uzyskaną pianę. Bezowy krążek pieczemy w piekarniku przez 5 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym zmniejszamy ją do 140 stopni i pieczemy bezę przez półtorej godziny. Po upływie tego czasu, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezowy krążek do wystygnięcia. Teraz zajmujemy się wykonaniem kremu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy wszystko na gładką masę. Uzyskany krem rozkładamy na bezie i dekorujemy malinami.
Udanych wypieków:-)
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.