W okresie intensywnej pracy, która wymaga od ciebie kreatywności i sporego zaangażowania intelektualnego, twój mózg potrzebuje odpowiednio zbilansowanej diety, która podniosłaby efektywność jego pracy. Dowiedz się zatem, jakie produkty spożywcze mogą pozytywnie lub negatywnie wpłynąć na twoją pamięć i koncentrację.

Produkty, których potrzebuje twój mózg

Awokado to owoc, którego potrzebuje twój mózg

Źródło: www.pipilotka.pl

Aby wspomóc pamięć i koncentrację, powinnaś dostarczać swojemu organizmowi produkty, takie jak: orzechy włoskie, awokado i brokuły. Orzechy włoskie, spośród wszystkich innych odmian orzechów, wyróżniają się najwyższą zawartością tłuszczów omega-3. Ponadto zawierają one sporą dawkę argininy, która sprawia, iż naczynia oplatające mózg rozszerzają się, dzięki czemu jest on odpowiednio dotleniony i działa znacznie szybciej. Innym produktem, który wywiera korzystny wpływ na twoją sprawność umysłową, jest awokado. Jest to owoc najbogatszy w witaminy z grupy B, a także zdrowe tłuszcze nienasycone. Jeśli spożyjesz awokado, twój organizm otrzyma ogromną dawkę tryptofanu, wspomagającego produkcję melatoniny – hormonu odpowiadającego za poczucie senności. Dzięki melatoninie, po intensywnym dniu pracy, będziesz mogła zasnąć i tym samym odpowiednio zregenerować swój umysł przed kolejnymi wyzwaniami. Innymi cennymi produktami, które mogą wspomóc twoją pamięć i koncentrację, są brokuły. Warzywa te stanowią źródło żelaza i witaminy E. Żelazo dotlenia krew, która następnie wpływa do każdej komórki mózgu, w ten sposób poprawiając sprawność myślenia. Z kolei zawarta w brokułach witamina E, korzystnie oddziałuje na twoją pamięć.

Tego powinnaś unikać…

Wystrzegaj się soli, jeśli chcesz na długo zachować sprawną pamięć

Źródło: www.greenlife.com.pl

W okresie intensywnej pracy umysłowej powinnaś wystrzegać się jedzenia fast foodów, które posiadają wysoką zawartość soli, cukrów i tłuszczu, natomiast niski odsetek witamin i minerałów, których potrzebujesz, by wspomóc swoją pamięć i koncentrację. Na działanie mózgu i układu nerwowego może również niekorzystnie wpływać alkohol oraz sól. Nadmiar soli zaburza bowiem pracę komórek nerwowych, osłabia pamięć i podnosi ryzyko wystąpienia otępienia starczego. Abyś zatem jak najdłużej mogła cieszyć się sprawnym umysłem, unikaj dosalania potraw i spożywania produktów z dużą zawartością soli.