Prawidłowa flora bakteryjna jelit wpływa nie tylko na trawienie człowieka, ale także wiele innych obszarów organizmu z odpornością na czele. Równowaga w jelitach może zostać łatwo zaburzona np. podczas leczenia antybiotykami. Jak odbudować florę bakteryjną jelit za pomocą zdrowego odżywiania i odpowiednich suplementów diety?

Flora bakteryjna jelit – czym jest i jaka jest jej rola?

Choć przeważnie nie zdajemy sobie z tego sprawy, ludzki organizm zasiedlają miliony bakterii niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Znajdują się na skórze, błonach śluzowych dróg oddechowych, ale kluczowe znaczenie mają bakterie zasiedlające jelita. Ich rodzaj i ilość zmienia się w ciągu całego życia. Po raz pierwszy kolonizują organizm człowieka już w trakcie porodu, zarówno naturalnego, jak i przez cesarskie cięcie. Później skład mikroflory wzbogaca mleko matki zawierające dobroczynne bakterie. Z czasem flora jelitowa zmienia się w zależności od diety, stylu życia, przyjmowanych leków.

Dlaczego równowaga drobnoustrojów zasiedlających układ pokarmowy jest tak ważna? Bakterie jelitowe pełnią ogromnie ważną rolę dla funkcjonowania układu odpornościowego, biorą udział w procesie trawienia, produkują witaminę K2 i witaminy z grupy B oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA). Ponieważ wpływają na produkcję hormonów i neuroprzekaźników, przyczyniają się do utrzymywania dobrego samopoczucia i równowagi psychicznej. Kolejne badania naukowe z ostatnich lat dowodzą związki flory jelitowej z nowymi obszarami ludzkiego ciała, można zatem śmiało powiedzieć, że flora jelitowa wpływ na cały organizm. Jeśli panuje w niej równowaga, czujemy się dobrze, a nasz organizm jest mniej podatny na choroby. Zaburzenia tego mikrosystemu skutkują różnorodnymi komplikacjami zdrowotnymi.

Flora bakteryjna jelit - źródło odporności i dobrego samopoczucia

Co osłabia florę bakteryjną?

Na skład flory jelitowej wpływa wiele czynników, np. dieta bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, cukry proste, produkty przetworzone, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres. Jednak do poważniejszych zaburzeń, które mogą być groźne dla zdrowia, dochodzi najczęściej po antybiotykoterapii. Osłabienie po antybiotyku to częste zjawisko, a jego źródło tkwi właśnie w zachwianiu równowagi drobnoustrojów w jelitach. Lek, który ma za zadanie wyeliminować chorobotwórcze mikroorganizmy, przy okazji likwiduje tzw. dobre bakterie. Skutkiem wyjałowionych jelit bardzo często są kłopoty z trawieniem oraz złe samopoczucie i uczucie ogólnego rozbicia.

CZYTAJ: Ważne informacje o zaburzeniach flory jelitowej po chorobie i sposobach na jej regenrację

Kluczowym problemem wielu osób z zaburzeniem flory jelitowej po antybiotykoterapii, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jest spadek odporności. Ten stan utrudnia rekonwalescencję po przebytej infekcji i naraża na nowe zachorowania. Okazuje się wtedy, że pokonanie bakterii, która wywołała chorobę to nie koniec leczenia. Bez starań o odbudowę flory jelitowej, antybiotykoterapia może stać się wstępem do nowego zakażenia, którego leczenie będzie jeszcze trudniejsze niż poprzednie. Jak uniknąć błędnego koła powtarzających się infekcji? Niezbędnym elementem budowania odporności musi być odbudowa zaburzonej flory bakteryjnej jelit.

Jak odbudować florę bakteryjną?

Odbudowa mikroflory jelitowej opiera się na trzech elementach: spożywaniu produktów spożywczych, zawierających probiotyki i prebiotyki, zdrowym stylu życia i przyjmowaniu odpowiednich suplementów diety. Probiotyki to wyselekcjonowane mikroorganizmy różnych szczepów, które mają korzystny wpływ ludzki organizm. Dobroczynne bakterie, które wzbogacają florę jelitową można znaleźć w wielu rodzimych, łatwo dostępnych produktach, są to przede wszystkim produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki, kiszone ogórki i kapusta oraz kwas chlebowy. Prebiotyki to nieulegające strawieniu składniki żywności, które stanowią pożywkę dla bakterii jelitowych. Dzięki prebiotykom „dobre bakterie” w jelitach są bardziej aktywne i szybciej się rozwijają.

Fermentowane produkty mleczne wspierają florę jelitową

Naturalne prebiotyki to m.in. czosnek, cebula, cykoria, karczochy, banany, szparagi. Zarówno probiotyki, jak i prebiotyki można przyjmować w postaci suplementów diety różnego typu, np. kapsułek, kropli, żelków. Przyjmowanie takich preparatów może być bardzo istotnym wsparciem dla odbudowy mikroflory jelitowej, ponieważ są stworzone specjalnie w tym celu, a ich skuteczności jest badana naukowo. Wybierając probiotyczne suplementy diety, warto jednak zwrócić uwagę, aby szczepy oraz ich ilość były jasno oznaczone. Niektóre z nich dodatkowo zawierają prebiotyki lub witaminę D, dzięki którym możliwe jest kompleksowe działanie bez konieczności połykania kilku preparatów.

Na koniec należy wspomnieć o przestrzeganiu zasad zdrowego stylu życia. Wysypianie się, unikanie stresu, nadużywania alkoholu, palenia tytoniu i spożywania żywności przetworzonej to również warunki niezbędne do odbudowy i prawidłowego działania flory jelitowej, a także ogólnego dobrostanu organizmu.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!