Podczas chłodnych dni nie ma nic lepszego od wypicia rozgrzewającego napoju. W istocie, w okresie jesienno-zimowym coraz częściej otulamy się ciepłym kocem i sączymy leniwie kawę, herbatę lub czekoladę. Aby urozmaicić sobie ich smaki, dobrze jest sięgnąć po sprawdzone receptury na gorące napoje, z wykorzystaniem rozgrzewających dodatków, takich jak: cynamon, goździki lub chili. Trzy takie przepisy znajdziemy w dzisiejszym poście.

Gorące napoje: kawa pomarańczowa
Kawa pomarańczowa

Kawa pomarańczowa (Źródło: iadorecinnamon.blogspot.com)

Do przygotowania kawy pomarańczowej będziemy potrzebować:

  • 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanki wody
  • połówki pomarańczy
  • połowy laski wanilii
  • 2 łyżeczek cukru
  • 2 łyżek bitej śmietany
  • wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Kawę wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki, a potem wrzucamy do kawy. Następnie dodajemy cynamon, cukier i podgrzewamy wszystko na małym ogniu przez około pół godziny. Po przecedzeniu kawę rozlewamy do szklanek lub kubków. Dekorujemy ją bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Gorące napoje: czekolada z cynamonem
Gorąca czekolada z cynamonem

Gorąca czekolada z cynamonem (Źródło: zajackicawkuchni.pl)

Chcąc przygotować gorącą czekoladę z cynamonem, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 1 szklankę mleka
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 5 łyżek czekolady
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 1 szczyptę cynamonu
  • 1 szczyptę chili

Sposób przygotowania:

Mleko i śmietankę wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czekoladę, cynamon, cukier i chili. Miksturę podgrzewamy przez 10 minut, nie gotując. Gotową czekoladę przelewamy do kubka.

Gorące napoje: herbata z przyprawami
Herbata z przyprawami

Herbata z przyprawami (Źródło: akademiaherbaty.pl)

Aby przygotować herbatę z przyprawami będziemy potrzebować:

  • 1 łyżeczki czarnej herbaty liściastej
  • 1 szklanki wody
  • 1 szczypty cynamonu
  • 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 5 goździków
  • cukru

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie sypkie składniki, zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem do zaparzenia. Po przecedzeniu napar przelewamy do kubka, a następnie słodzimy go do smaku.

Kawa pomarańczowa, czekolada z cynamonem i herbata z przyprawami to gorące napoje, które nie tylko rozgrzeją nas w chłodne, jesienne dni, ale także oczarują nas swoim wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Podczas niesprzyjającej aury warto przecież sprawić sobie trochę kulinarnej przyjemności.