Owoce morza świetnie nadają się do grillowania. Są pyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Stanowią smakowite i ciekawe urozmaicenie grillowych uczt. Jak przygotować grillowane krewetki i inne owoce morza? W dzisiejszym wpisie znajdziemy właściwe wskazówki co do grillowania owoców morza, a także prosty przepis na szaszłyki z krewetek.
Grillowanie owoców morza
Krewetki najlepiej grillować w całości, bez obierania. Zamarynowane wrzuca się na ruszt. Grilluje się je krótko, aż staną się rumiane i zmienią kolor na różowy. Obrane krewetki najlepiej grillować w formie szaszłyków – nie ma wówczas obawy, że wpadną do żaru między pręty rusztu. Krewetki najlepiej marynować w świeżych ziołach, oliwie i czosnku. Z kolei takie owoce morza – jak na przykład kalmary – także najlepiej jest grillować nadziane na patyczek do szaszłyków. Pokrojone w krążki i zamarynowane nadziewamy na patyczek i układamy na ruszcie. Grillujemy krótko, wtedy mamy pewność, że będą miękkie. Ośmiornicę natomiast przed grillowaniem należy najpierw ugotować do miękkości w wodzie z odrobiną octu. Owoce morza grillujemy krótko, grillowane zbyt długo twardnieją bowiem i stają się suche.
Grillowane krewetki – przepis
Aby przygotować szaszłyki z krewetek, będziemy potrzebować:
- 1 kilograma surowych krewetek
- 2 łyżek posiekanej kolendry
- 2 ząbków czosnku, drobno posiekanego
- 1 papryczki chili, drobno posiekanej
- 1 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
Krewetki myjemy, a następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Obieramy je z pancerzy – zostawiając przy tym ostatni segment oraz ten tuż przy ogonie. Owoce morza nacinamy i oczyszczamy. Składniki marynaty mieszamy, po czym marynujemy w niej krewetki i odstawiamy na 15 minut. Następnie krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy je na patelni grillowej lub grillu przez około 2 minuty z każdej strony. Musimy pamiętać przy tym, aby grillowane krewetki nie były przepieczone. I gotowe!
Krewetki i inne owoce morza doskonale spełniają się w roli dań grillowych. Grillowane krewetki warto przygotowywać w formie szaszłyków, podobnie jak kalmary.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.