Sposobem na wykorzystanie grochu w kuchni wcale nie musi być wyłącznie polska grochówka. Możemy podać go z chorizo po hiszpańsku lub przygotować z niego grecką pastę do chleba. W dzisiejszym wpisie zostaną nam przedstawione kulinarne rozwiązania, w których groch gra główną rolę.

Strawne oblicze grochu

Groch łuskany to ważne źródło białka. Dania z grochem są bardzo sycące, ale mogą być też źle tolerowane przez wrażliwe żołądki. By tego uniknąć, koniecznie moczymy suchy groch przez 12 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. I nigdy nie gotujemy w niej grochu. Gdy zacznie się gotować, zbieramy szumowiny, a ostatnie 20 minut gotujemy bez przykrycia. Dzięki tym zabiegom będzie łatwiejszy do strawienia.

Fava – grecka pasta z grochu

Do przygotowania greckiej pasty z grochu będziemy potrzebować:

  • 400 gramów grochu łuskanego
  • 3 sztuk czerwonej cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 4 gałązek tymianku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 sztuk cytryny
  • soli morskiej
  • pieprzu
  • kaparów, soli morskiej, oliwy i chlebka pity do podania

Sposób przyrządzania:

Groch namaczamy na noc, dokładnie opłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec odcedzamy. Cebulę i czosnek siekamy z grubsza, smażymy na dwóch łyżkach oliwy aż się zeszkli, dodajemy tymianek, odcedzony groch i 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy razem na wolnym ogniu, aż woda odparuje. Studzimy, a następnie miksujemy z resztą oliwy i sokiem z cytryny na puree, przyprawiamy solą i pieprzem. Pastę podajemy z kaparami i chlebkiem pita.

Fava

Fava (Źródło: eksplozjasmaku.es)

Groch z chorizo i papryką

Do przygotowania grochu po hiszpańsku musimy przygotować następujące składniki:

  • 300 gramów grochu łuskanego
  • 200 gramów pikantnego chorizo
  • 250 gramów papryczek padron
  • 4 sztuki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 gramów pomidorów krojonych
  • 300 mililitrów przecieru pomidorowego
  • po 1 łyżeczce papryki wędzonej i oregano
  • pół łyżeczki kuminu
  • 5 gałązek bazylii
  • 1 łyżkę posiekanej bazylii
  • pieprz

Sposób wykonania:

Namoczony przez noc groch gotujemy w czystej wodzie do miękkości i odcedzamy. Chorizo kroimy, a szalotkę i czosnek siekamy. Dodajemy przyprawy, pomidory, przecier i 500 mililitrów wody. Gotujemy to wszystko przez 10 minut, a następnie dodajemy groch i bazylię i gotujemy 10 minut. Danie podajemy ze smażonymi papryczkami.

Groch z chorizo i papryką

Groch z chorizo i papryką (Źródło: mojegotowanie.pl)

Istnieje wiele ciekawych sposobów na podanie grochu. Aby stał się on strawny dla wrażliwych żołądków, należy moczyć go przez noc.