Sposobem na wykorzystanie grochu w kuchni wcale nie musi być wyłącznie polska grochówka. Możemy podać go z chorizo po hiszpańsku lub przygotować z niego grecką pastę do chleba. W dzisiejszym wpisie zostaną nam przedstawione kulinarne rozwiązania, w których groch gra główną rolę.
Strawne oblicze grochu
Groch łuskany to ważne źródło białka. Dania z grochem są bardzo sycące, ale mogą być też źle tolerowane przez wrażliwe żołądki. By tego uniknąć, koniecznie moczymy suchy groch przez 12 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. I nigdy nie gotujemy w niej grochu. Gdy zacznie się gotować, zbieramy szumowiny, a ostatnie 20 minut gotujemy bez przykrycia. Dzięki tym zabiegom będzie łatwiejszy do strawienia.
Fava – grecka pasta z grochu
Do przygotowania greckiej pasty z grochu będziemy potrzebować:
- 400 gramów grochu łuskanego
- 3 sztuk czerwonej cebuli
- 3 ząbków czosnku
- 4 gałązek tymianku
- 5 łyżek oliwy
- 2 sztuk cytryny
- soli morskiej
- pieprzu
- kaparów, soli morskiej, oliwy i chlebka pity do podania
Sposób przyrządzania:
Groch namaczamy na noc, dokładnie opłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec odcedzamy. Cebulę i czosnek siekamy z grubsza, smażymy na dwóch łyżkach oliwy aż się zeszkli, dodajemy tymianek, odcedzony groch i 1/3 szklanki wody. Podgrzewamy razem na wolnym ogniu, aż woda odparuje. Studzimy, a następnie miksujemy z resztą oliwy i sokiem z cytryny na puree, przyprawiamy solą i pieprzem. Pastę podajemy z kaparami i chlebkiem pita.
Groch z chorizo i papryką
Do przygotowania grochu po hiszpańsku musimy przygotować następujące składniki:
- 300 gramów grochu łuskanego
- 200 gramów pikantnego chorizo
- 250 gramów papryczek padron
- 4 sztuki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 gramów pomidorów krojonych
- 300 mililitrów przecieru pomidorowego
- po 1 łyżeczce papryki wędzonej i oregano
- pół łyżeczki kuminu
- 5 gałązek bazylii
- 1 łyżkę posiekanej bazylii
- pieprz
Sposób wykonania:
Namoczony przez noc groch gotujemy w czystej wodzie do miękkości i odcedzamy. Chorizo kroimy, a szalotkę i czosnek siekamy. Dodajemy przyprawy, pomidory, przecier i 500 mililitrów wody. Gotujemy to wszystko przez 10 minut, a następnie dodajemy groch i bazylię i gotujemy 10 minut. Danie podajemy ze smażonymi papryczkami.
Istnieje wiele ciekawych sposobów na podanie grochu. Aby stał się on strawny dla wrażliwych żołądków, należy moczyć go przez noc.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.