Wiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy. W istocie, ten gorący napój słynie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale także z właściwości pobudzających. Co jednak zrobić, aby codzienne picie kawy nie było nudne? Jak przygotować pyszną kawę z dodatkami?

Sposób na cappuccino i kawę latte

Kawa bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem mleka. Taki napój możemy przygotować w wersji cappuccino lub kawy latte. Do przyrządzenia pierwszej propozycji będziemy potrzebować:

  • 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanki mleka
  • 2 kostek gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżki bitej śmietany
  • wiórków czekoladowych
  • filiżanki lub kubka

Sposób przygotowania:

Mleko doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę, cukier oraz kawę. Mieszamy aż do lekkiego spienienia całości. Wlewamy do filiżanki lub kubka i dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.

Cappuccino

Cappuccino (Źródło: chilizet.pl)

Do przyrządzenia kawy latte, niezbędne okażą się natomiast następujące składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2\3 szklanki mleka 3,2 %
  • cukier
  • spieniacz do mleka
  • szklanka do latte

Sposób przygotowania:

Kawę zalewamy wodą do 1\3 wysokości kubka i słodzimy do smaku. Uzupełniamy ją gorącym mlekiem, a następnie spieniamy przez pół minuty. Gotową kawę wlewamy do szklanki do latte.

Kawa latte w specjalnej szklance do tego rodzaju kawy

Kawa latte w specjalnej szklance do tego rodzaju kawy (Źródło: radoscodkrywania.tchibo.pl)

Kawa pomarańczowa i po wiedeńsku

Kawę możemy także podawać na dwa inne sposoby: z pomarańczami i po wiedeńsku. Kawa pomarańczowa wymaga użycia takich składników jak:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • pół pomarańczy
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • wiórki czekoladowe
  • szklanki lub kubki

Sposób przyrządzania:

Kawę wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Pomarańczę obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do kawy. Dodajemy cynamon oraz cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez około pół godziny. Po przecedzeniu kawę rozlewamy do szklanek lub kubków. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Kawa z pomarańczą

Kawa z pomarańczą (Źródło: tesco.pl)

Kolejną propozycją na pyszny gorący napój jest kawa po wiedeńsku. Aby ją przygotować, musimy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 2 łyżeczki czekolady w proszku
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki mleka skondensowanego 7 %
  • 2-3 łyżki bitej śmietany
  • filiżanka

Sposób przyrządzania:

Kawę zaparzamy. Mleko ubijamy z czekoladą i cukrem. Przekładamy do filiżanki i zalewamy gorącą kawą. Dekorujemy bitą śmietaną.

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku (Źródło: radoscodkrywania.tchibo.pl)

Kawa może być przez nas podawana w wielu wersjach i z różnorakimi dodatkami. Przykładami dobrych kaw smakowych są: cappuccino, kawa latte, kawa pomarańczowa i kawa po wiedeńsku. Każda z nas może znaleźć wśród tych propozycji, najlepszy napój dla siebie.