Wiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy. W istocie, ten gorący napój słynie nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale także z właściwości pobudzających. Co jednak zrobić, aby codzienne picie kawy nie było nudne? Jak przygotować pyszną kawę z dodatkami?
Sposób na cappuccino i kawę latte
Kawa bardzo dobrze komponuje się z dodatkiem mleka. Taki napój możemy przygotować w wersji cappuccino lub kawy latte. Do przyrządzenia pierwszej propozycji będziemy potrzebować:
- 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanki mleka
- 2 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżki bitej śmietany
- wiórków czekoladowych
- filiżanki lub kubka
Sposób przygotowania:
Mleko doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę, cukier oraz kawę. Mieszamy aż do lekkiego spienienia całości. Wlewamy do filiżanki lub kubka i dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami czekoladowymi.
Do przyrządzenia kawy latte, niezbędne okażą się natomiast następujące składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2\3 szklanki mleka 3,2 %
- cukier
- spieniacz do mleka
- szklanka do latte
Sposób przygotowania:
Kawę zalewamy wodą do 1\3 wysokości kubka i słodzimy do smaku. Uzupełniamy ją gorącym mlekiem, a następnie spieniamy przez pół minuty. Gotową kawę wlewamy do szklanki do latte.
Kawa pomarańczowa i po wiedeńsku
Kawę możemy także podawać na dwa inne sposoby: z pomarańczami i po wiedeńsku. Kawa pomarańczowa wymaga użycia takich składników jak:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka wody
- pół pomarańczy
- pół laski wanilii
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki bitej śmietany
- wiórki czekoladowe
- szklanki lub kubki
Sposób przyrządzania:
Kawę wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Pomarańczę obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do kawy. Dodajemy cynamon oraz cukier i podgrzewamy na małym ogniu przez około pół godziny. Po przecedzeniu kawę rozlewamy do szklanek lub kubków. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Kolejną propozycją na pyszny gorący napój jest kawa po wiedeńsku. Aby ją przygotować, musimy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- 2 łyżeczki czekolady w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki mleka skondensowanego 7 %
- 2-3 łyżki bitej śmietany
- filiżanka
Sposób przyrządzania:
Kawę zaparzamy. Mleko ubijamy z czekoladą i cukrem. Przekładamy do filiżanki i zalewamy gorącą kawą. Dekorujemy bitą śmietaną.
Kawa może być przez nas podawana w wielu wersjach i z różnorakimi dodatkami. Przykładami dobrych kaw smakowych są: cappuccino, kawa latte, kawa pomarańczowa i kawa po wiedeńsku. Każda z nas może znaleźć wśród tych propozycji, najlepszy napój dla siebie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.