Mięso drobiowe cieszy się dużą popularnością. Najczęściej dostępne są całe tusze ptaków lub też ich części, jak: udka, piersi czy skrzydełka. Krojenie drobiowej tuszy powinno się zaczynać od obcięcia nóg, a w dalszej kolejności – skrzydeł. Następnie korpus przecina się wzdłuż i czyści od środka. Tak przygotowane mięso można podzielić na dalsze części, a te z kolei przygotować na rozmaite sposoby – ugotować, usmażyć, piec czy grillować. A jakimi kulinarnymi metodami możemy się posłużyć, by powstał soczysty kurczak, który sprawdzi się w roli dania obiadowego?
Kura z pomidorami i papryką
Jednym ze sposobów na przygotowanie kury jest podsmażenie i duszenie jej w towarzystwie pomidorów i papryki. Aby tak przyrządzić mięso z kury, będziemy potrzebować:
- 1 małej kury (ok. 1 kilograma)
- 3 cebule
- 1 ząbka czosnku
- pół kilograma pomidorów
- 2 czerwonych papryk
- 4 cebul
- 2 ząbków czosnku
- oliwy
- soli i pieprzu
- tymianku
Sposób przyrządzania:
Kurę myjemy i dzielimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Strąki papryki kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókna, miąższ kroimy w cienkie paski. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie. Wkładamy kawałki kury i obsmażamy je ze wszystkich stron. Dokładamy paprykę, cebulę i pomidory. Posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 40 minut. Podajemy z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem curry.
Kurczak z orzechami
Kurczak z orzechami można przygotować za pomocą następujących składników:
- 1 małego kurczaka (ok. 1 kilograma)
- 1 dużej cebuli
- 1 łyżki mąki
- 4 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 litra bulionu warzywnego
- 1 łyżki orzechów arachidowych (bez soli)
- oleju do smażenia
- soli
- pieprzu
- papryki mielonej
Sposób przygotowania:
Wymytego kurczaka osuszamy ręcznikiem i dzielimy na porcje. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Osobno podsmażamy posiekaną cebulę i orzechy. Cebulę, orzechy oraz bulion wymieszane z przecierem pomidorowym i mąką – dodajemy do kurczaka i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Kurczaka możemy przygotowywać na wiele sposobów, zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej z warzywami czy orzechami. Mięso to może być też przyrządzane w całości lub mniejszych kawałkach. Dobrym przykładem dania drobiowego może być przepis na skrzydełka z kurczaka, jaki znajdziemy klikając tutaj.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.