Kaczka – podobnie jak gęsina – stanowi najszlachetniejszy typ drobiu. Mięso z kaczki było bardzo cenione już w staropolskiej kuchni. Po dziś dzień, pieczona kaczka z jabłkami zaliczana jest do klasyków naszej rodzimej kuchni. Ale istnieją również inne sposoby na przygotowywanie ciekawych dań z kaczki. Poznaj zatem kilka nowych przepisów, dzięki którym będziesz mogła cieszyć się smakiem tego szlachetnego mięsa, podczas pierwszych jesiennych dni.
Pieczona kaczka w pomarańczach i cytrynach
Aby przygotować pieczeń z kaczki z cytrusami, zaopatrz się w następujące składniki:
- 1 kaczkę;
- 3 pomarańcze;
- 2 cytryny;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki octu balsamicznego;
- 1 łyżkę miodu;
- 1 łyżkę oleju rzepakowego;
- sól.
Przygotowanie:
Zacznij od umycia i osuszenia przygotowanej kaczki oraz posolenia jej w środku. Pokrój jedną pomarańczę i włóż ją do środka kaczki, a następnie zepnij otwór w mięsie. Przygotowana kaczka jest teraz gotowa do położenia jej na kratce w brytfannie, tak by tłuszcz mógł swobodnie ściekać. Teraz włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 210 stopni Celsjusza. Kaczkę posmaruj marynatą z sosu sojowego, octu balsamicznego, oleju i miodu. Po upływie dziesięciu minut, otwórz piekarnik i ponownie posmaruj mięso marynatą. Kiedy minie następne dziesięć minut, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni Celsjusza i piecz kaczkę przez kolejne 30 minut. Wyjmij naczynie z pieczenią, przelej z niego tłuszcz do miseczki i obłóż mięso przekrojonymi na ćwiartki pomarańczami i cytrynami. Teraz kaczka powinna powędrować do piekarnika na 2 godziny. Podczas pieczenia, co 20 lub 30 minut, polewaj ją tłuszczem z miseczki i pozostałą marynatą. Po upływie określonego czasu, wyjmij pieczeń z piekarnika. Twoja kaczka z cytrusami jest już gotowa do spożycia!
Kaczka z wiśniami
Kaczka w twojej kuchni, może być również podana z wykorzystaniem wiśni i czerwonego wina. Oto receptura na pyszną kaczkę w takim wydaniu:
Składniki na kaczkę z wiśniami:
- 2 kacze piersi;
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina;
- 1 szklanka bulionu warzywnego;
- 200 gramów wiśni pozbawionych pestek;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kacze piersi nakłuj widelcem od strony skóry. Skórę kaczki oprósz solą i pieprzem, a od spodu wyłącznie pieprzem. Teraz smaż mięso – skórą do dołu – na suchej patelni, do czasu aż kacze piersi zbrązowieją, a ich tłuszcz się wytopi. Następnie przełóż piersi na blachę i wstaw je do piekarnika – rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza – na 15 minut. Na patelnię – z wytopionym tłuszczem z kaczki – wlej wino i gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Wlej bulion warzywny i gotuj go do momentu, aż uzyskany sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodaj wiśnie i całość mocno podgrzej. Po wyjęciu z piekarnika, pokrój kacze mięso na plastry i obłóż je wiśniami, a także polej je czerwonym sosem. Na koniec, możesz posypać kaczkę świeżym rozmarynem lub miętą. I kaczka z wiśniami gotowa!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.