Dziecko w łonie matki ma tylko jedno źródło pożywienia – swoją mamę. Jako przyszłe mamy, powinnyśmy zatem podczas ciąży stosować urozmaiconą i racjonalną dietę, która jest w tym momencie ważniejsza niż kiedykolwiek. Warto wówczas spożywać urozmaicone, świeże, naturalne pokarmy, a w ten sposób z pewnością dostarczymy organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Kiedy planujemy ciążę (lub stała się ona faktem), zastanówmy się, czy prawidłowo się odżywiamy oraz czy jemy lub pijemy coś, co mogłoby zaszkodzić dziecku. W diecie powinnyśmy wprowadzić pewne zmiany, które pozytywnie wpłyną na nienarodzonego bobasa. Jak zaplanować odżywianie w ciąży? Co jeść i pić? A czego unikać?

Odżywianie w ciąży – napoje

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na spożycie płynów. Mają one zasadnicze znaczenie dla prawidłowej pracy nerek i uniknięcia zaparć. Najlepsza jest zwykła przegotowana woda. Możemy pić jej tyle, ile zechcemy. Kawa, herbata i kakao to napoje zawierające kofeinę, która ma szkodliwy wpływ na system nerwowy. Powinnyśmy zatem ograniczyć się do nie więcej niż trzech filiżanek dziennie, a najlepiej zupełnie z nich zrezygnować. Pijmy za to dużo wody mineralnej. Jeżeli z kolei podczas ciąży chcemy pić napary ziołowe, upewnijmy się, że to zupełnie bezpieczne, pytając lekarza lub farmaceutę, który je sprzedaje. Większość gotowych preparatów ziołowych jest zupełnie nieszkodliwa, lecz niektóre mogą mieć nieoczekiwane działania uboczne. Na przykład napar z liści malin jest tradycyjnym środkiem ułatwiającym poród. W czasie ciąży należy zupełnie zrezygnować z picia alkoholu i zastąpić go koktajlami owocowymi z dodatkiem mleka lub wody mineralnej.

W trakcie ciąży warto pić dużo wody

W trakcie ciąży warto pić dużo wody (Źródło: kobieta.interia.pl)

 Odżywianie w ciąży – najcenniejsze pokarmy

Podstawowymi składnikami odżywczymi, których warto dostarczać organizmowi w trakcie ciąży, są: wapń, białko, witamina C, błonnik, kwas foliowy i żelazo. Do doskonałych źródeł co najmniej jednego z tych składników, zalicza się:

  • Ser, mleko, jogurt (to źródła wapnia)
  • Zielone warzywa liściaste (zawierają witaminę C, błonnik i kwas foliowy)
  • Chude wołowe mięso (bogate w białko i żelazo)
  • Wątróbki (będące źródłami białka i żelaza)
  • Pomarańcze (pełne witaminy C i błonnika)
  • Drób (z zawartością białka i żelaza)
  • Ryby (bogate w wapń, białko i żelazo)
  • Chude ryby (zawierające białko)
  • Chleb razowy (źródło białka, błonnika i kwasu foliowego)
  • Makaron z mąki razowej i niełuskany ryż (z błonnikiem).

W czasie ciąży należy unikać konserw, produktów z torebek, gotowych dań i mrożonek, serów dojrzewających. Powinnyśmy też poważnie ograniczyć spożywanie słodyczy.

Chleb razowy

Chleb razowy (Źródło: smakowitychleb.pl)

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Odżywianie w ciąży powinno opierać się na pożywieniu bogatym w takie składniki, jak: wapń, białko, witamina C, błonnik, kwas foliowy i żelazo.