O szkodliwości soli mówi się nie od dziś. Sól – zwana także białym zabójcą – przyczynia się do wystąpienia nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, otyłości i cukrzycy typu II. Spożywanie dużych ilości soli zwiększa także ryzyko, zapadnięcia na choroby sercowo-naczyniowe. Mimo, iż większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości soli, to jednak ograniczenie jej spożycia, zwykle stanowi dla nas nie lada wyzwanie. Prawdę powiedziawszy, niesolone potrawy zwyczajnie nam nie smakują. Jak zatem przy minimalnym wysiłku, ograniczyć spożycie soli w swojej diecie? Oto kilka wskazówek, które pomogą nam wytrwać w tym postanowieniu.
Zacznij od kilku prostych kroków
Aby ograniczyć spożycie soli, należy zacząć od uważnego przeglądania etykiet, znajdujących się na produktach spożywczych, które mamy zamiar włożyć do swojego koszyka. Unikajmy kupowania artykułów, które posiadają najwięcej soli. W przypadku takich produktów, sól wymieniona jest na pierwszym miejscu w składzie. Pomocne może się okazać także schowanie solniczki w mało widoczne i trudno dostępne miejsce. A co z naszym smakiem, czy musi ucierpieć na rezygnacji z soli? Bynajmniej. Niesolone potrawy będą nam bardziej smakować, jeśli w swoich spiżarniach poszerzymy zapas naturalnych przypraw ziołowych, które sprawią, że potrawy mimo braku soli, będą cieszyły nasze podniebienia wyjątkowymi nutami smakowymi i aromatycznym zapachem. Jeśli słony smak będzie konieczny dla podkreślenia charakteru danej potrawy, zwykłą sól zastąpmy naturalnie słonymi wspomagaczami, takimi jak: sos sojowy lub sos rybny.
Optymistyczne prognozy
Z pewnością bardzo pocieszający jest fakt, iż po około 2 tygodniach „solniczkowej abstynencji”, nasz organizm naturalnie odzwyczai się od soli, czyli jej brak w potrawach przestanie być dla nas tak odczuwalny. Co więcej, potrawy, które uprzednio doprawiałyśmy sporą ilością soli, przestaną nam smakować i wydadzą się nam być przesolone. Staniemy się wówczas bardziej wyczulone na subtelniejsze smaki dań.
Obiady czwartkowe
Poruszanie zagadnień związanych ze zdrowym odżywianiem – w tym dotyczących ograniczenia spożycia soli – stanowi jeden z głównych tematów Obiadów Czwartkowych, czyli cyklu spotkań, poświęconych promocji zdrowia (w tym zdrowego odżywiania), organizowanych już od wielu lat przez firmę Philipiak Milano. Obiady te mają miejsce w prestiżowych warszawskich restauracjach, między innymi w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Obiady Czwartkowe odbywają się przy udziale znanych gwiazd ekranu, ludzi świata kultury, sztuki, sportu oraz dziennikarzy. Każdemu z takich Obiadów przyświeca dobroczynny cel. Aby dowiedzieć się więcej o wspomnianym cyklu spotkań oraz o poruszanych na nich tematach prozdrowotnych, warto kliknąć w następujący link: http://www.obiadyczwartkowe.pl/.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.