Okres letni zwykło się nazywać sezonem ogórkowym, nie tylko ze względu na trwające w tym czasie zbiory ogórków, ale także z powodu zastoju w sferze społecznej i artystyczno-kulturalnej, przypadającej na okres wakacji. Nie należy jednak zapominać, iż w sierpniu rozpoczął się także inny warzywny okres – który niestety nie odniósł takiego sukcesu frazeologicznego, jak słynny sezon ogórkowy 😉 – a mianowicie sezon paprykowy. Warto wykorzystać ten czas na testowanie dań z papryką, ponieważ właśnie w tym okresie, za niewielki koszt możemy nabyć ją w sporych ilościach. Wypróbujmy zatem przepisy – zarówno sprawdzone, jak i te jeszcze przez nas nieodkryte – dzięki którym papryka zagra główną rolę na naszych talerzach.

Leczo

Leczo kojarzy się nam z wakacjami

Źródło: www.foodmag.pl

Leczo to potrawa, która prawie każdej z nas kojarzy się z latem, a szczególnie z jego drugą połową. To węgierskie danie, pojawia się w większości polskich kuchni, jednak nie zawsze w tej samej wersji. Oto jedna z propozycji na pyszne paprykowe leczo, które może posłużyć nam za danie obiadowe dla dwóch lub trzech osób:

Składniki:

  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • laska kiełbasy
  • puszka pomidorów
  • szklanka wody
  • olej do smażenia
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni – z domieszką oleju – podsmażamy kiełbasę, a następnie dodajemy do niej cebulę i paprykę. Całość smażymy przez około 5 minut. Następnie usmażone warzywa i kiełbasę przekładamy do garnka i zasypujemy je sproszkowaną papryką słodką i ostrą, po czym dodajemy posiekany czosnek i polewamy wszystko połową przygotowanej wody. Całość dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu, dodajemy do garnka pomidory z puszki i  resztę wody. Uzyskane danie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dusimy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. I gotowe!

Papryka faszerowana

Źródło: www.se.pl

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana z ryżem i mięsem mielonym to bardzo smaczne, a zarazem proste w przygotowaniu danie. Co więcej, potrawa ta wygląda bardzo efektownie. A oto przepis:

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 300 gramów mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 świeże papryki
  • 25 dag startego żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy woreczek ryżu, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni na oleju. Gdy cebula zmięknie, dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu, aż się zarumieni. Teraz całość przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem do smaku. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i połową sera. Następnie przystępujemy do przygotowania papryk. Odcinamy warzywom główki i pozbawiamy ich gniazd nasiennych. Każdą paprykę faszerujemy i posypujemy pozostałym serem. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wlewamy odrobinę wody. Danie to pieczemy przez 30 minut w piekarniku. Papryka faszerowana jest gotowa! Smacznego.