Mają różne kształty, kolory i wielkości – odmian pomidorów jest nawet kilkaset. Wszystkie jednak zawierają w sobie cenny dla zdrowia likopen – silny antyutleniacz – który nie ginie nawet w trakcie gotowania oraz wiele witamin i minerałów. Warzywa te zapobiegają między innymi miażdżycy i zawałom. Mają też działanie antynowotworowe i poprawiają odporność. Właśnie teraz w sierpniu, warzywa te kuszą najlepszym smakiem. Jakie pomidory możemy najczęściej znaleźć w sklepach i do jakich posiłków możemy je wykorzystać? Niniejszy artykuł szerzej omówi wspomniane kwestie.
Pomidory – rodzaje
Jednym z rodzajów pomidorów są te o kolorze zielonym. To po prostu niedojrzałe warzywa, które wyróżniają się delikatnym smakiem. Sprawdzają się szczególnie do marynowania i smażenia z czosnkiem.
Kolejny typ pomidorów to pomidory czekoladowe. Mogą być one koktajlowe lub większe. Posiadają intensywny smak i są słodsze od czerwonych. Można wykorzystać je do kanapek, sałatek, przekąsek oraz do przetworów.
Ponadto warzywa te mogą być żółte. Pojawiają się wówczas pod postacią pomidorków koktajlowych, śliwkowych i gruszkowych. Mają one mniej likopenu (substancji barwiącej), ale za to więcej witaminy C niż czerwone. Ich cechą charakterystyczną jest słodki smak.
Z kolei pomidor daktylowy wyróżnia się drobną budową i wydłużonym kształtem. Może być on czerwony, pomarańczowy lub żółty. Zwykle jest on jędrny, twardy i słodki, co sprawia, że doskonale nadaje się na przekąskę.
Kolejnym typem pomidorów są pomidorki cherry. To pomidorki koktajlowe, małe, okrągłe, słodkie i soczyste, o mocnym zapachu. Sprawdzą się w kuchni jako dodatek do sałatek, nadadzą się do kiszenia oraz do dekoracji. Świetnie współgrają też z makaronem.
Innym rodzajem pomidorów są bawole serca. Są one duże, mięsiste, zawierają słodki miąższ i posiadają delikatną strukturę z małą ilością pestek. Można spożywać je na surowo lub pod postacią przecieru bądź zupy.
Zupa z pieczonych pomidorów
Pieczone pomidory zyskują wyjątkowy dymny smak. Do pieczenia najlepsze są odmiany mięsiste, takie jak malinowe lub lima. Jednym z przepisów, dzięki którym możemy skorzystać z walorów takich warzyw, jest receptura na zupę z pieczonych pomidorów. Aby przygotować posiłek dla czterech osób będziemy potrzebować:
- 1 kilograma mięsistych dojrzałych pomidorów
- 2 łyżek oliwy
- 1 ząbku czosnku
- 1 łyżki cukru pudru
- garści listków bazylii
- 300 mililitrów bulionu warzywnego
- 2 sztuk suszonych pomidorów
- soli, pieprzu, papryki słodkiej
- 4 łyżek oleju lnianego
Sposób przyrządzania:
Pomidory kroimy na połówki, polewamy oliwą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdego pomidora kładziemy odrobinę rozgniecionego czosnku, posypujemy go cukrem pudrem i oprószamy solą i pieprzem. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczemy od 40 do 50 minut. Z upieczonych pomidorów usuwamy skórki, przekładamy je do garnka, dodajemy listki bazylii i pokrojone suszone pomidory, wlewamy bulion i miksujemy. Zupę podgrzewamy przed podaniem, a porcje na talerzach polewamy olejem lnianym. Możemy też dodać nieco zielonego pesto lub całe listki bazylii.
Zapiekane pomidory faszerowane
Kolejną propozycją na pieczone pomidory jest przepis, w którym będą one poddawane faszerowaniu. Do jego przyrządzenia będą nam niezbędne takie składniki, jak:
- 6 sztuk dużych pomidorów malinowych
- 500 gramów filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 100 gramów kaszy bulgur
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki serka śmietankowego
- sól i pieprz
- 3 łyżki startego żółtego sera
Sposób wykonania:
Z pomidorów ścinamy „czapeczki”, a ich środki wydrążamy łyżeczką, miksujemy i doprawiamy solą. Mięso oczyszczamy, kroimy na bardzo małe kawałki – lub przepuszczamy przez maszynkę – posypujemy bazylią. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy, po czym zalewamy zmiksowanym miąższem i dusimy przez 15 minut. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy ją w misce z mięsem, serkiem śmietankowym i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory wypełniamy farszem i posypujemy ich wierzch połową łyżki startego sera. Następnie przykrywamy odciętymi uprzednio „czapeczkami”. Warzywa faszerowane układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej zostało wysmarowane olejem i zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Spaghetti z pomidorkami
Pomidorki cherry doskonale sprawdzą się w przypadku spaghetti. Aby wykonać spaghetti z pomidorkami cherry, musimy zaopatrzyć się w:
- 200 gramów makaronu typu spaghetti
- 2-3 ząbki czosnku
- 7 łyżek oliwy
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- 300 gramów pomidorów cherry
- 4 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Obieramy czosnek i drobno go siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy, wrzucamy czosnek oraz umyte pomidorki. Mieszając, podsmażamy wszystko razem, uważając, by czosnek nie zaczął się przypalać. Gdy pomidorki zmiękną, dodajemy do nich odcedzony makaron, mieszamy i trzymamy w cieple. Na drugiej patelni rumienimy suchą bułkę tartą, wlewamy do niej resztkę oliwy – 2 łyżki albo więcej – i mieszamy, tak by powstała posypka. Dodajemy ją na patelnię z makaronem, przekładamy porcję na talerz i posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane danie podajemy od razu.
Pomidory to smaczne i zdrowe warzywa, bogate w antyutleniacze. Warto zatem wykorzystać je w swojej kuchni, szczególnie teraz – w sierpniu. Sezon na pomidory dobiegnie bowiem końca już w październiku. Istnieje niezliczona liczba rodzajów tych warzyw, między innymi: zielone, czekoladowe, żółte, daktylowe, cherry i bawole serca. Każdy z tych typów warzyw nadaje się do innego rodzaju dań. Odmiany dojrzałe i mięsiste – takie jak podłużne lima i malinowe – sprawdzą się do pieczenia. Można z nich przygotować na przykład zupę z pieczonych pomidorów lub nafaszerować i zapiec. Pomidorki cherry będą z kolei doskonałe w przypadku spaghetti.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.