Przed nami ostatnie tygodnie zimy. Aby w pełni je celebrować, warto wieczorem siąść pod kocem i przy świetle kominka lub świec, posilić się ciepłym, domowym wypiekiem. Dzisiejsza propozycja na smakołyk, doskonale nadający się do osłodzenia ostatnich, długich zimowych wieczorów, to rogaliki drożdżowe z powidłami. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak zapoznać się z poniższą recepturą, przywdziać fartuszki i z zapałem ruszyć do kuchni…

Rogaliki drożdżowe – przygotowanie ciasta

Wyrabianie ciasta

Źródło: www.jejswiat.pl

Aby przygotować ciasto na rogaliki drożdżowe (24 sztuki), warto zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 250 gramów mąki tortowej;
  • pół kostki masła;
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka;
  • 25 gramów świeżych drożdży;
  • 1 jako;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • duża szczypta cukru.

Sposób przygotowania ciasta:

W dużej misce rozcieramy palcami miękkie masło, łącząc je z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypujemy dużą szczyptę cukru i drożdże, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do miski z mąką i masłem. Do całości wlewamy wyrośnięte drożdże i ekstrakt z wanilii. Uzyskane ciasto wyrabiamy na stolnicy przez 10 minut, aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do ręki. Kiedy masa będzie już gotowa, wkładamy ją  z powrotem do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Rogaliki drożdżowe – lepienie i pieczenie

Po wyjęciu ciasta z lodówki, przygotowujemy jeszcze dwa dodatkowe składniki, a mianowicie:

  • powidła (do nadziewania rogalików);
  • cukier puder (do posypania rogalików).

Kiedy ciasto zostanie już odpowiednio schłodzone, możemy włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 200 stopni Celsjusza. W tym czasie z ciasta formujemy 3 kulki, o podobnej gramaturze. Rozwałkowujemy je na stolnicy, tworząc z osobna 3 placki, które podsypujemy lekko mąką. Każdy okrągły placek ciasta, kroimy nożem na osiem równych trójkątów. Na każdym z tych trójkątów – w szerszej części – układamy po 1 płaskiej łyżeczce powideł.

Krojenie trójkątów

Źródło: www.sio-smutki.blogspot.com

Rogaliki zwijamy, zaczynając od ich szerszego końca. Po zwinięciu każdego z rogalików, dwa pozostałe końce wywijamy do tyłu.

Lepienie rogalików

Źródło: www.kulinarnizsp1kras.blogspot.com

Rogaliki drożdżowe pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu, posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!