Bulion – z języka francuskiego boulion – to wywar o bardzo płynnej konsystencji i intensywnym aromacie. Czasami podaje się go w czystej postaci – jak rosół z kury – zwykle jednak używa się go jako podstawy do innych zup. Najbardziej znane buliony przygotowuje się na bazie drobiu, wołowiny, ryb oraz włoszczyzny i pomidorów. W dzisiejszym poście zostaną przedstawione dwie smakowite i niecodzienne propozycje na domowy bulion, który z pewnością przypadnie do gustu naszym domownikom.

Bulion z temperamentem
Bulion na skrzydełkach z kurczaka

Bulion na skrzydełkach z kurczaka (Źródło: beszamel.pl)

Składniki:

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 1 lub 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 ziarna kolendry
  • 2 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta nasion kminku
  • ostra papryka
  • curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Przyrządzanie bulionu z temperamentem zaczynamy od ugotowania wywaru ze skrzydełek, pokrojonej włoszczyzny, ziela angielskiego, goździków, kolorowego pieprzu, kolendry i czosnku. Przecedzony bulion doprawiamy do smaku curry, pieprzem, solą, imbirem i ostrą papryką. Gotową zupę podajemy z makaronem.

Rosół z baraniny
Rosół z baraniny

Rosół z baraniny (Źródło: najsmaczniejszy.com.pl)

Do przygotowania rosołu z baraniny, będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 1 kilogram baraniny
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1mały seler
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je i kroimy na małe kawałki, usuwając przy tym kości. Obrane i cienko pokrojone warzywa dodajemy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Rosół podajemy z makaronem i natką pietruszki.

Buliony to bardzo zdrowe i smakowite potrawy, które mogą grać rolę przystawki przed daniem głównym, bądź stanowić podstawę do innych zup. Niektóre smakowite propozycje na wywary mięsne zostały przedstawione w dzisiejszym poście. Jeśli poszukujemy jednak klasycznego przepisu na rosół z kurczaka, koniecznie wpiszmy w internetową wyszukiwarkę frazę : „rosół z kurczaka przepis” lub zajrzyjmy na stronę http://zagrodowy.pl/konrad-birek-przyrzadza-rosol-z-kurczaka-zagrodowego-rosolowego/, gdzie znajdziemy prostą recepturę na prawdziwy bulion, którego smak przypomni nam aromaty dobrze znane z kuchni naszych babć.