Wartości odżywcze sera koziego znane są już od lat, jednak w ostatnim czasie zostały one szczególnie docenione. Niektórzy ludzie nie mogąc spożywać przetworów z mleka krowiego, decydują się na zastąpienie ich produktami wytwarzanymi z mleka innych zwierząt, takich jak kozy. Czym wyróżnia się zatem ser kozi, jakie posiada właściwości i kto przede wszystkim powinien go spożywać?
Wartości odżywcze sera koziego

Ser kozi zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspierają pracę całego organizmu człowieka (Źródło: www.vegajardin.com)
Ser kozi posiada w zasadzie wszystkie składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowia człowieka. Należą do nich: białka, cynk, kwas foliowy, a także witaminy z grupy A i B. Produkty z mleka koziego są również bogate w takie mikroelementy jak: wapń, potas, fosfor oraz magnez, konieczne do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowego funkcjonowania serca i nerek każdej z nas. W przeciwieństwie do mleka krowiego, tłuszcz w mleku kozim, z którego pozyskuje się ser, ma postać drobnych i jednorodnych drobin, dzięki czemu jest ono łatwo trawione i przyswajalne w jelicie cienkim. Spożycie 10 dekagramów pełnotłustego sera koziego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Ser kozi – kto powinien go spożywać?

Ser kozi wskazany jest – jako zamiennik sera krowiego – dla osób podatnych na alergie i nietolerancje pokarmowe (Źródło:www.poradylekowe.blogspot.com)
Ze względu na doskonałe właściwości odżywcze sera koziego, po produkt ten powinna sięgać każda z nas. Jednak dla niektórych osób, wprowadzenie tego typu sera do diety jest szczególnie wskazane. Do grupy tej należą między innymi chorzy na: anemię, egzemę, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc czy też astmę. Regularne spożywanie mleka i sera koziego stanowi również skuteczną profilaktykę, zapobiegającą zawałom serca i chorobom układu krążenia oraz sprzyjającą obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Co więcej, sery z mleka koziego zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, przez co są one lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancję. W serach tych znajduje się także zacznie mniej kazeiny niż w serach krowich, co sprzyja dobremu samopoczuciu osób podatnych na alergię.
Ser kozi powinien znaleźć się w jadłospisie każdej z nas. Posiada on właściwości wpływające na prawidłową pracę całego organizmu. Jest szczególnie wskazany w przypadku osób chorujących na: anemię, egzemę, schorzenia układu trawiennego i oddechowego oraz podatnych na alergie i nietolerancje pokarmowe. Produkt ten można także stosować w celu zapobiegania zawałom serca, chorobom układu krążenia i obniżania poziomu złego cholesterolu. Ser ten jest nie tylko zdrowy, możemy przyrządzić z niego wiele smacznych potraw i przekąsek.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.