Śliwki poprawiają nie tylko nasze trawienie, ale także humor. Kiedy jeść suszone, a kiedy świeże? Z czym je w potrawach łączyć, do czego podawać? Co można zrobić ze śliwek oprócz powideł? Na te pytania odpowiedzi udzieli nam dzisiejszy post.
Śliwki – suszone czy świeże?
Suszone owoce śliw mają prawie siedem razy więcej błonnika niż świeże, ale są też pięć razy bardziej kaloryczne. Poprawiają trawienie – zwłaszcza węgierki i renklody – dbają o nasz układ nerwowy, krwionośny i wzmacniają odporność. Suszone, drobno pokrojone, można dodawać do omletów, kotletów, zup, pasztetów, gulaszu, placków i zapiekanek z ziemniaków, a doprawione imbirem sprawdzą się jako sos do kaczki czy wieprzowiny. Świeże owoce najlepiej konsumować w formie ciemnej – są wówczas bardziej wartościowe – jasne, nadają się raczej na przetwory. Jeśli nie jemy mięsa, spożywanie śliwek zapobiegnie niedoborom żelaza i fosforu. Natomiast jeżeli nie wyobrażamy sobie życia bez słodyczy, jedzenie tych owoców może stanowić doskonałą przekąskę, zwłaszcza w okresie menopauzy. Świeże śliwki świetnie też wypadną w zimnym bufecie obok twardych serów o ostrzejszym, wyrazistym smaku, wędzonych szynek i pieczeni.
Śliwki w twojej kuchni
W kuchni ze śliwek najczęściej robimy powidła, kompot, dodajemy je do ciast i bigosu. Co jeszcze możemy zrobić ze śliwek? Jedną z propozycji są polędwiczki w śliwkowo-szałwiowym sosie. Aby je przyrządzić, będziemy potrzebować:
- 500 gramów polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżek oleju roślinnego
- kilku plastrów szynki dojrzewającej
- kilku listków szałwii
Na sos:
- 400 gramów śliwek
- 50 gramów powideł
- 80 mililitrów bulionu
- 1 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżek sosu sojowego
- szczypty cynamonu
- 1 łyżeczki miodu
- soli
- pieprzu
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, kroimy, usuwamy pestki. Polędwiczkę myjemy, usuwamy białe włókna i kroimy w plastry o grubości 1 centymetra, posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złotobrązowo, a następnie przekładamy je na talerz. Na tej samej patelni podgrzewamy składniki na sos, dodajemy śliwki i zagotowujemy. Wkładamy mięso i dusimy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W piekarniku pieczemy plastry szynki z szałwią. Polędwiczki podajemy oblane sosem, z szynką i listkami szałwii z puree ziemniaczanym.
Śliwki to owoce o wielu cennych właściwościach. Możemy korzystać ze śliwek suchych, jak i świeżych. Z owoców tych warto przygotowywać nie tylko powidła, ale także inne dania, takie jak polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.