Kwas foliowy – z łaciny folium, czyli liść – jest witaminą z grupy B, która została odkryta na przełomie lat 30-tych i 40-tych XX wieku. W 1941 roku naukowcy Mitchell, Shunell i Wiliams wyizolowali ze szpinaku związek, który nazwali kwasem foliowym. Jego syntetyzacji dokonano natomiast w roku 1946. Z czasem zauważono pozytywne skutki działania tego związku w okresie ciąży i laktacji. Jeśli należymy do grona kobiet ciężarnych lub karmiących piersią, koniecznie zapoznajmy się z dzisiejszym postem. Dowiemy się z niego, jaka dawka kwasu foliowego jest wskazana w naszej sytuacji.

Kwas foliowy – dawkowanie w okresie ciąży
Kobiety w ciąży powinny przyjmować kwas foliowy

Kobiety w ciąży powinny przyjmować kwas foliowy (Źródło: medonet.pl)

Prawidłowy poziom kwasu foliowego jest niezwykle istotny u kobiet w ciąży. Niedobór tego związku może spowodować bowiem powstanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu. W jakich ilościach warto zatem przyjmować kwas foliowy w okresie brzemienności? Wpisując w sieci frazę: „kwas foliowy dawkowanie„, znajdziemy informację, że w celu profilaktyki wad cewy nerwowej u rozwijającego się maleństwa, zaleca się przyjmowanie 0,4 miligrama kwasu foliowego dziennie, na co najmniej 1 miesiąc przed poczęciem i w pierwszym trymestrze ciąży. Składnik ten dostarczymy do organizmu na przykład za pośrednictwem suplementu diety Folik, którego prawidłowe dawkowanie to 1 kapsułka dziennie. W kolejnych etapach ciąży można sięgnąć po preparaty z serii Folik Mama. Stosuje się je w dawce 2 tabletek dziennie. Specjaliści zalecają, by w w przypadku kobiet, które urodziły już jedno dziecko z wadą cewy nerwowej, podawać dawkę 4 miligramów kwasu foliowego na dobę.

Suplementacja kwasu foliowego w trakcie laktacji
W okresie laktacji warto postawić na zdrową dietę, bogatą w kwas foliowy

W okresie laktacji warto postawić na zdrową dietę, bogatą w kwas foliowy (Źródło: zdronet.pl).

Według zaleceń Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej, poziom kwasu foliowego w okresie laktacji powinien wynosić 0,5 miligrama na dobę. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że stężenie kwasu u kobiet dobrze odżywionych przekracza tę dawkę. Dlatego jeśli nasza dieta w okresie karmienia zawiera odpowiednią ilość tego składnika, dodatkowa suplementacja nie jest potrzebna. Produktami bogatymi w kwas foliowy są: otręby pszenne, szpinak, wątróbka, brukselka szparagi, bób, kalafior, brokuły, groch, jajka, chleb pełnoziarnisty pszenny, papryka, sałata, kapusta, banany, pomarańcze, sery, jabłka, wołowina, drób, wieprzowina i świeże mleko od krowy. Gdy z kolei nasz sposób żywienia nie spełnia odpowiednich wymogów, zaleca się dodatkową suplementację, na przykład w postaci preparatów z serii Folik Mama, które przyjmuje się po 2 kapsułki dziennie.

Suplementacja kwasu foliowego w okresie ciąży jest niezwykle ważna. Zazwyczaj zaleca się kobietom ciężarnym przyjmowanie tego związku w dawce 0,4 miligrama dziennie. Można to robić poprzez stosowanie suplementów diety, zawierających kwas foliowy. W okresie laktacji warto zwracać szczególną uwagę na zdrowe żywienie, tak by dodatkowa suplementacja nie była nam potrzebna.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!