W naszej codziennej kuchni – spośród ptasich mięs – zwykle króluje kurczak lub indyk. Znacznie rzadziej na naszych stołach pojawia się mięso z kaczki lub gęsi. A praktycznie niespotykane są potrawy, w których główną rolę gra bażant, perliczka lub kuropatwa. Mięsiwa te przypominają nam raczej o staropolskich specjałach. Niemniej, obecnie również warto pokusić się o przygotowanie wartościowego i smacznego posiłku z niepopularnych ptasich mięs. W dzisiejszym artykule znajdziemy trzy proste przepisy na bażanta, perliczkę i kuropatwę.

Bażant pieczony

Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować takich składników jak:

  • 1 bażant (około 1 kilograma)
  • 20 dekagramów słoniny
  • 20 dekagramów masła
  • soli
  • pieprzu

Sposób przyrządzania:

Na początku bażant powinien być przez nas natarty solą i pieprzem. Następnie 10 dekagramów słoniny kroimy w słupki i szpikujemy nią udka i piersi. Resztkę kroimy w plasterki i owijamy nimi całego ptaka, a potem dokładnie obwiązujemy go nitką. W brytfannie rozpuszczamy 10 dekagramów masła. Wkładamy do niej bażanta i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, polewając masłem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy słoninę, aby bażant ładnie się przyrumienił.

Bażant pieczony

Bażant pieczony (Źródło: gotujmy.pl)

Perliczka pieczona z pieczarkami

Do przyrządzenia perliczki będziemy potrzebować:

  • 1 perliczki (około półtora kilograma)
  • 4 cienkich plastrów słoniny
  • 4 cebul
  • 30 dekagramów pieczarek
  • 10 dekagramów sera żółtego
  • 5 łyżek masła
  • soli
  • pieprzu

Sposób przygotowania:

Perliczkę myjemy i osuszamy. Do środka wsypujemy starty żółty ser wymieszany z solą i pieprzem. Pierś posypujemy solą i pieprzem, obkładamy plastrami słoniny, związujemy i zrumieniamy w brytfannie z połową masła. Dodajemy pieczarki i  dusimy 10 minut. Cebulki i pieczarki układamy wokół perliczki. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 220 stopni Celsjusza, często polewając sosem. Po upływie tego czasu potrawę wyjmujemy z piekarnika. I perliczka pieczona z pieczarkami gotowa! Inny smakowity przepis na perliczkę pieczoną, tym razem z pomarańczami, znajdziemy klikając tutaj.

Perliczka pieczona

Perliczka pieczona (Źródło: gotujmy.pl)

Smak pieczarek doskonale współgra ze smakiem mięsa z perliczki

Smak pieczarek doskonale współgra ze smakiem mięsa z perliczki (Źródło: odzywianie.info.pl)

Kuropatwy w śmietanie

Niezbędne produkty potrzebne do przygotowania kuropatw w śmietanie to:

  • 2 kuropatwy (około 2 kilogramów)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 7 ziaren jałowca
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Kuropatwy płuczemy, osuszamy, kroimy na połówki i nacieramy solą zmieszaną ze zmiażdżonym jałowcem. Połówki kuropatw obsmażamy na oleju. Zalewamy śmietaną z mąką, dodajemy szklankę wody, solimy i dusimy do miękkości. Podajemy posypane natką pietruszki.

Kuropatwy

Kuropatwy (Źródło: gospodazbojnicka.blogspot.com)

Nie mając pomysłu na atrakcyjne danie obiadowe, koniecznie zapoznajmy się z przepisami na pieczonego bażanta, perliczkę pieczoną z pieczarkami oraz kuropatwy w śmietanie.