Tradycyjna kuchnia polska to sycące zupy, aromatyczne dania mięsne, wybornie przyrządzone ryby, smakowite wariacje specjałów mącznych oraz kuszące desery, ciasta i ciasteczka. Ich dopełnieniem są trunki i napoje, które zależnie od potrzeby rozgrzewają w mroźne wieczory i orzeźwiają w czasie upałów. Czy w polskiej kuchni pojawiały i pojawiają się wpływy innych tradycji kulinarnych? Jakie praktyczne porady ze starych ksiąg kucharskich możemy zastosować w swojej kuchni? Na te pytania odpowiedzi udzieli nam dzisiejszy post.
Kuchnia polska a wpływy obce
Bogata specyfika polskich potraw od wieków podlegała wpływom tradycji kulinarnych innych krajów. Swoją obecność zaznaczyły najmocniej takie kuchnie jak: żydowska, rosyjska, niemiecka, francuska i litewska. To dzięki nim dziś zajadamy się daniami z kapusty i smakujemy ostre sosy. W ostatnim czasie coraz częściej na naszych stołach pojawiają się inspiracje egzotyczne. Z czego to wynika? Odbywamy wiele podróży i dzięki nim zdobywamy nowe doświadczenia kulinarne. Z powodzeniem włączamy je potem do codziennego menu. Nie sposób jednak uciec od regionalizmów. Swoją pozycję zaznaczają one mocno w rodzimej tradycji kulinarnej. Oprócz orientalnych specjałów, z wielką chęcią spożywamy zatem góralską kwaśnicę na baraninie, ryby po kaszubsku czy też cepeliny, pochodzące ze wschodnich terenów Polski.
Rady ze starych ksiąg kucharskich
W starych książkach kucharskich zostało zapisanych bardzo wiele porad, które możemy zastosować również dzisiaj. Jakie metody naszych przodków mogą nam się wobec tego przydać? Jedną z nich jest sposób na czysty i klarowny rosół. Jak osiągnąć taki efekt? Należy do wrzącego bulionu wlać dwa białka, a gdy się zetną, przecedzić rosół. Jeśli natomiast chcemy, aby galareta do nóżek lub szynki była kolorowa, można ją zabarwić karmelem – na brązowo, a tartym burakiem – na różowo. Złoty kolor uzyskamy za sprawą szafranu. Z kolei tłuszcz na patelni nie będzie pryskał, gdy przed smażeniem przetrzemy ją ściereczką nasączoną octem. Schab okaże się soczysty, jeśli przed pieczeniem zostanie polany wrzącą wodą. Ryż nie rozgotuje się i zachowa śnieżną biel, jeżeli do wody dodamy kilka kropel soku z cytryny. I jeszcze jedna wskazówka. Chleb nie będzie szybko się zsychał i pleśniał, gdy do chlebaka włożymy obrany, surowy ziemniak.
Kuchnia polska kryje w sobie niezwykłą obfitość smaków. Część z nich została zapożyczona z innych tradycji kulinarnych. Chcąc przygotowywać potrawy z rodzimej kuchni, dobrze jest szukać wskazówek w starych książkach kulinarnych i dodawać do nich nutkę nowoczesności. Dziś także jest przecież pisana historia tradycyjnej kuchni polskiej.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.