Zupy kremy to gęste przystawki, które przyrządza się z dowolnej liczby zmiksowanych składników. Często są one dodatkowo zagęszczane mąką i uzupełniane o mleko lub śmietanę. Dokładne zmiksowanie wszystkich składników takich zup – zarówno warzyw, jak i mięsa – pozwala na uzyskanie jednolitej, kremowej konsystencji. Do kremów stosuje się zazwyczaj wiele dodatków, takich jak: groszki ptysiowe lub aromatyczne, świeżo przyrządzone grzanki. Jakie zupy kremy mogą zagościć na naszym stole?
Zupy kremy: czosnkowo-paprykowa
Jedną z propozycji na przystawkę o kremowej konsystencji, jest zupa czosnkowo-paprykowa. Aby ją przygotować, będą nam potrzebne następujące produkty:
- 1 litr bulionu
- 6 dużych czerwonych papryk
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 małe cebule
- 6 średnich ziemniaków
- 1 zielona papryczka chili
- sól
- pieprz biały
Sposób przyrządzania:
Czerwoną paprykę wkładamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wlewamy bulion, wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę i ziemniaki. Dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy sól i biały pieprz. Studzimy i blendujemy. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili i podgrzewamy.
Zupy kremy: zupa fasolowa
Do przyrządzenia zupy kremu z fasoli, będziemy potrzebować:
- półtora litra wywaru z warzyw
- 2 puszek białej fasoli
- 4 łyżek oliwy
- 1 dużej cebuli
- 2 ząbków czosnku
- 2 małych kabaczków
- 4 ziemniaków
- 1 marchwi
- pęczka pietruszki lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy aż do zeszklenia: posiekaną cebulę, czosnek i starte warzywa (poza fasolą). Składniki dusimy aż do miękkości. Następnie wlewamy bulion, gotujemy wszystko przez 15 minut, studzimy i miksujemy. Dodajemy fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Zupę krem nalewamy na talerze i posypujemy pietruszką.
Zupy kremy wyróżniają się gęstą, kremową konsystencją, która przypadnie do gustu tym, którzy są wybredni co do smaku niektórych warzyw. Z całą pewnością możemy je więc podawać całej rodzinie – w tym naszym pociechom. Propozycjami na kremowe przystawki są przepisy na zupę czosnkowo-paprykową oraz zupę fasolową.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.