Sezon dyniowy to jeden z moich ulubionych w kuchni. Ten wspaniały, pomarańczowy owoc pozwala na przygotowywanie mnóstwa przepysznych dań zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Dynia chłonie przyprawy i doskonale komponuje się z innymi produktami, przez co łatwo ją dopasować do kubków smakowych maluchów i dorosłych. Co warto przyrządzić?

Zupa krem z dyni – łatwe i szybkie danie

To największy jesienny klasyk, czyli rozgrzewająca zupa o aksamitnej konsystencji, która smakuje i na ciepło, i na zimno. Świetnie łączy się z dodatkami w postaci grzanek, ryżu czy makaronu. Oto niezbędne składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido;
  • duża cebula;
  • marchewka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz;
  • 30 ml oliwy z oliwek;
  • 100 ml śmietanki kremówki;
  • 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • płaska łyżeczka cynamonu lub mieszkanki przypraw korzennych.

Dynię obierz i pokrój na małe kawałki. To samo zrób z cebulą i czosnkiem, a marchewkę zetrzyj na tarce. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i dokładnie podsmaż składniki. Dynię dorzuć jako ostatnią. Po tym zalej całość bulionem i dopraw do smaku. Gdy wszystko będzie miękkie, zmiksuj zupę blenderem na krem. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.

Tę potrawę z dyni najlepiej serwować posypaną pestkami dyni. Doskonale smakuje z chrupiącymi grzankami lub plasterkami bekonu. Możesz dodać również ugotowanego, szarpanego kurczaka. To świetna baza do gulaszu, ale jeśli chcesz ją wykorzystać w ten sposób, wlej nieco mniej bulionu, by sos stał się gęstszy i dosyp dwie łyżki mąki.

Placki z dyni zamiast jabłkowych racuchów

Placki dyniowe to idealny pomysł na śniadanie dla dzieciaków zarówno do zjedzenia w domu, jak i do zabrania do szkoły. Aby je przygotować, potrzebujesz:

  • 2 szklanki miąższu dyni;
  • pół szklanki dowolnej mąki;
  • 2 jajka (najlepiej z wolnego wybiegu);
  • łyżeczkę cynamonu;
  • łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • oliwę z oliwek do smażenia.

Miąższ z dyni maksymalnie odciśnij z nadmiaru wody, żeby był jak najmniej wilgotny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce, by stworzyły gęstą masę. Na patelni rozgrzej mocno oliwę z oliwek i nakładaj placuszki chochelką.

Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Wykładaj placki na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się większego tłuszczu. Możesz podać danie ze świeżymi owocami, syropem klonowym czy cukrem pudrem.

Makaron z dodatkami – świetne danie z dyni

Przepisy na potrawy z dyni idealnie sprawdzają się do pozbywania się resztek jedzenia z lodówki. Najlepszym przykładem jest makaron, do którego można dodać wszelkie ulubione warzywa czy grzyby (np. pieczarki). Przydadzą Ci się:

  • ulubiony makaron (kokardki, penne lub inny);
  • dowolne warzywa (np. papryka, marchewka, cebula);
  • 200 g dyni;
  • pierś z kurczaka;
  • przyprawa do kurczaka;
  • sól i pieprz;
  • śmietanka 30%;
  • oliwa z oliwek.

Dynię pokrój na kawałki i upiecz, aż zmiękną. Kurczaka oczyść i poćwiartuj, a następnie posyp przyprawą do kurczaka i podsmaż na rozgrzanej oliwie. W garnku obok ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię do mięsa dodaj warzywa i nieco wody z makaronu. Podsmażaj, aż wszystko zmięknie. Zalej śmietanką i zredukuj, by sos stał się gęstszy.

Na koniec dorzuć sól oraz pieprz i wymieszaj całość z ugotowanym makaronem i pieczoną dynią. Danie warto posypać tartym parmezanem lub innym ulubionym serem i świeżymi ziołami. Ten posiłek świetnie sprawdzi się w lunch boxie. Proporcje składników dostosuj do potrzeb swojej rodziny.

Słodki sernik z dyni – korzenny deser

Dynia to nie tylko proste w przygotowaniu obiady, ale i desery. Jednym z nich jest dyniowy sernik na korzennym spodzie. Do aromatycznego wypieku w tortownicy o średnicy 24 cm musisz kupić:

  • 250 g ciastek korzennych;
  • 100 g masła;
  • 500 g twarogu sernikowego;
  • 2 jajka;
  • 350 g purée z dyni;
  • szklankę cukru;
  • 150 ml śmietanki kremówki;
  • olejek waniliowy;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • szczyptę soli.

Ciastka wrzuć do miksera i zblenduj na pył, a następnie połącz z roztopionym masłem. Wyłóż na dno tortownicy z papierem do pieczenia i wsadź do rozgrzanego na 180°C piekarnika na 10 min.

W misce ubij twaróg z cukrem, a następnie dodaj śmietankę, purée, olejek waniliowy, przyprawy i jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę nałóż na lekko podpieczony spód z ciastek i włóż ciasto do piekarnika na co najmniej godzinę. Jedz dopiero po schłodzeniu, a najlepiej na drugi dzień.

Poza tym możesz zrobić inne ciasta dyniowe, leczo z dyni, pierogi, sałatkę czy smaczne frytki z dyni. Przekąski świetnie nadadzą się i na co dzień, i na Halloween. Sprawdź także przepisy na przetwory, aby móc korzystać ze słodyczy tego owocu o każdej porze roku.